România ocupă prima poziție în U.E. la numărul de fete sub 15 ani care devin mame și locul secund privind sarcinile în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Mai mult decât atât, Institutul Național de Statistică ne-a avertizat că peste 35.000 de cupluri au divorțat în 2013, cu 13% mai mulți față de anul 2012, ceea ce ar trebui să ne pună un real semn de întrebare.
De asemenea, Eurostat ne spune că rata fertilității în România este de 1,41 copii per femeie, sub media U.E., de 1,55, ceea ce ne îndreptățește să credem, potrivit specialistului, că nu există numai cauze medicale în acest fenomen, ci de cele mai multe ori, la proliferarea lui, concură și cauzele psihosociale.
„Conferința pe care am susținut-o a avut ca temă, întâmplător, una dintre preocupările de ultimă oră ale Parlamentului României: educația sexuală. În sfârșit, după 15 ani de vorbit la radio, TV, apariții editoriale, despre sex, educație sexuală în școli și universități, când nu am fost perceput ca fiind normal, iată, Parlamentul, în sfârșit, îmi confirmă viziunea imundă”, a declarat sexologul Bebe Mihăescu, făcând referire la proiectul de lege.
Citeşte şi: Solicitare inedită către Guvernul României. Se cere accesul adolescentelor la avorturi
Conferențiarul Mihăescu spune că „primul pas către schimbarea mentalității s-a făcut, chiar dacă proiectul de lege nu a trecut și de Senat” și este convins că această nevoie a Educației românești se va materializa cât de curând.
„Am satisfacția uriașă că aleșii din Parlament – nu toți, dar mulți dintre ei – trăiesc realitatea despre care vorbesc de atâta timp. În acest sens, Conferința Națională de Psihoterapie Experențială și Hipnoterapie a mai arătat ceva: specialiștii pe care Ministerul îi caută, există deja: mii de psihologi și psihoterapeuți pe care România îi are foarte bine pregătiți să facă față acestei provocări. Ei și-au prezentat opiniile în luările de cuvânt”, afirmă Bebe Sexologul în cadrul conferinței despre relațiile de cuplu și sexualitate.
Proiectul de lege privind introducerea, ca materie obligatorie, a educației sexuale în școli a primit un vot negativ din partea Senatului, după ce deputații au dat aviz pozitiv.
Prima Conferinţă Naţională de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie, care a avut ca temă „Dezvoltare, cuplu, sexualitate”, a fost organizată de Asociaţia de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie (APEH), sub egida Colegiului Psihologilor din România, în colaborare cu Universitatea Transilvania din Braşov (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei), în perioada 30-31 mai 2015, în Aula Magna a universității brașovene.
Manifestarea științifică a culminat cu prezentarea a trei cărți de specialitate, semnate de conf. univ. dr. Vasile Mihăescu, care au fost publicate la Editura Polirom: „A face dragoste aproape perfect”, „Corp, sexualitate și psihoterapie” (2014) și „Cuplul conjugal ori la bal, ori la spital” (2015).