Bilanţ Inspecţia Judiciară: Avalanşă de sesizări vizându-i pe procurori, în 2017

Inspectorii judiciari s-au confruntat anul trecut cu "o avalanşă de sesizări" la adresa procurorilor, crescând numărul sesizărilor vizându-i pe procurorii din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi incidenţa "reflectării negative în mass-media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, se arată în raportul de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2017.
Filip Stan
07 mart. 2018, 13:31
Bilanţ Inspecţia Judiciară: Avalanşă de sesizări vizându-i pe procurori, în 2017

În anul 2017, inspectorii de la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus cercetarea disciplinară în 17 lucrări, 3 înregistrate în 2016 şi 14 în 2017, iar sesizările au vizat 19 procurori, unul dintre aceştia fiind cercetat în cinci dosare. În 9 cazuri, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, iar în celelalte sesizările au fost formulate de diverse persoane. 

Cercetările disciplinare au vizat 43 de fapte pentru care existau indicii de abateri disciplinare. În 5 cazuri, sesizările privind procurorii cercetaţi disciplinar, mai puţin unul faţă de care au existat sesizări multiple ce au format obiectul mai multor lucrări, au fost respinse, restul de 13 sesizări fiind admise. 

În 2018, în cadrul procedurii de confirmare a rezoluţiilor de admitere a sesizării, una dintre acestea, privind doi procurori, a fost infirmată şi, ca atare, sesizarea a fost respinsă. În privinţa procurorului faţă de care au fost efectuate cercetări disciplinare multiple, inspectorii de caz au respins sesizarea dintr-o lucrare şi au admis sesizările din alte patru dosare, arată IJ. Raport de activitate 2017 16 c) soluţii ale Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Până în prezent, au fost soluţionate opt acţiuni disciplinare. Dintre acestea, patru au fost admise aplicându-se trei sancţiuni de avertisment şi una de excludere din magistratură, două acţiuni disciplinare au fost respinse, iar cu privire la una s-a constatat nulitatea absolută. Soluţiile nu sunt definitive. Toate celelalte acţiuni disciplinare sunt în curs de soluţionare.

„Inspectorii direcţiei (n.r. – de inspecţie judiciară pentru procurori) s-au confruntat cu o avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. S-a evidenţiat (…) existenţa a două fenomene: creşterea numerică a sesizărilor privind procurori din Structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe de o parte, precum şi, pe de altă parte, creşterea incidenţei reflectării negative în mass media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, subliniindu-se caracterul repetitiv şi frecvenţa ridicată a unor manifestări comportamentale ce fac parte din această categorie. Inspectorii direcţiei au verificat cu atenţie fiecare sesizare, inclusiv din această categorie, şi acolo unde, pe baza probelor, s-a apreciat că faptele sunt de natură să atragă răspunderea disciplinară nu au ezitat să cerceteze riguros aspectele semnalate şi să exercite acţiuni disciplinare corespunzătoare”, se menţionează în raportul de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2017 dat publicităţii miercuri.

Bilanţ Inspecţia Judiciară: 33 de controale în 2017 privind managementul instanţelor şi parchetelor

Inspecţia Judiciară a transmis, miercuri, raportul de activitate pentru anul 2017, precizând că au fost efectuate 33 de controale privind managementul instanţelor şi parchetelor constatând, în general, organizarea corespunzătoare şi asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public. Totuşi, au fost identificate unele vulnerabilităţi şi deficienţe care necesitau ”măsuri ferme şi coerente pentru înlăturare”. În plus, s-a stabilit că parchetele se confruntă că probleme cauzate de comunicare deficitară între membrii conducerii, dar şi între cei din conducerea unităţii şi personalul din subordine, monitorizarea formală şi nerespectarea unor prevederi regulamentare.

Inspecţia Judiciară precizează, în raportul de activitate, că şi în 2017, s-a avut în vedere identificarea şi diseminarea bunelor practici existente la nivelul instanţelor şi parchetelor, precum şi identificarea vulnerabilităţilor, deficienţelor sau riscurilor pentru diminuarea ori înlăturarea cărora au fost formulat propunerile adecvate.

S-au făcut 33 de controale dintre care: 22 controale la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, din care 12 controale manageriale, 7 controale tematice, 3 controale de remediere deficienţe şi 11 controale la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori, din care 4 controale manageriale, 3 controale tematice, 4 controale de remediere deficienţe.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători a verificat managementul a 12 instanţe şi anume: Judecătoriile Bolintin Vale, Piatra Neamt, Năsăud, Balş, Băileşti, Iaşi; Tribunalele Braşov, Harghita, Neamţ, Botoşani; Curţile de apel Suceava, Târgu Mureş.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori a efectuat verificări privind eficienţa managerială la 15 unităţi de parchet şi anume: PÎCCJ; DNA – SC: PCA Târgu Mureş; PT Harghita şi Mureş; PJ Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Topliţa, Luduş, Reghin, Sighişoara, Târgu Mureş, Târnaveni şi Galaţi.

”În 2017, prin cele 16 controale efectuate, 12 de inspectorii judecători şi 4 de inspectorii procurori, Inspecţia Judiciară a verificat eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor şi parchetelor, precum şi a calităţii corespunzătoare a serviciului la 12 instanţe şi 15 parchete. Toate rapoartele de control au fost aprobate, fie şi parţial, de secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii” anunţă Inspecţia Judiciară.

Potrivit raportului, ”în general, controalele au evidenţiat organizarea corespunzătoare a cvasitotalităţii instanţelor şi parchetelor verificate, precum şi asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public”.

”Au fost identificate totodată unele vulnerabilităţi şi deficienţe, în special privind organizarea eficientă a activităţii, celeritatea în soluţionarea cauzelor, precum şi comunicarea, care fără a fi de natură sistemică, necesitau pentru înlăturarea lor măsuri ferme şi coerente; ca atare, au fost formulate propuneri pe care secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii le-au aprobat în cvasitotalitate adăugând şi alte măsuri apreciate ca oportune”, se mai arată în document.

Inspecţia Judiciară precizează că, deşi numărul instanţelor şi parchetelor verificate s-a diminuat faţă de anul 2016, a crescut faţă de acelaşi an numărul controalelor, fiind verificate două unităţi de parchet cu o organizare complexă, un volum de activitate ridicat şi o problematică specifică.

”La nivelul Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători s-a hotărât efectuarea de verificări punctuale privind managementul instanţelor renunţându-se astfel la controalele vizând o întreaga curte de apel întrucât s-a apreciat că astfel s-ar fi consumat resurse importante de timp întrucât multe din instanţele din circumscripţia unei curţi de apel nu ridicau probleme deosebite. Toate rapoartele de control au fost aprobate, fie şi parţial, de secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului, s-au constatat probleme şi la parchete, printre care comunicare deficitară între membrii conducerii, dar şi între cei din conducerea unităţii şi personalul din subordine, monitorizare formală, fără luarea unor măsuri organizatorice efective pentru impulsionare soluţionării cauzelor mai vechi, nerespectarea unor prevederi regulamentare care, fără să constituie abateri disciplinare, afectează bunul mers al activităţii parchetului şi realizarea în parte a obiectivelor propuse prin programele de activitate.

Spynews
Reacția explozivă a Biancăi Drăgușanu, după ce Gabi Bădălău a spus că familia lui nu a fost de acord cu relația lor. De ce s-ar fi temut afaceristul
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu a învins Antena 1! Judecătorii au decis câți bani trebuie să primească
Fanatik.ro
Cum a reușit un român să cheltuie de 6 ori mai puțini bani pentru vacanța în Grecia. Metoda bărbatului a generat mari controverse în mediul online
Capital.ro
Ungurii, STĂPÂNII Europei. Noua alianță în care au intrat. Împreună, blochează tot
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe câmp! Bikini-ul minuscul nu i-a putut acoperi POSTERIORUL apetisant
DailyBusiness
Servicii medicale gratuite pentru români! Ce se modifică de la 1 iulie
Adevarul
Un nou caz de sclavie în Argeş. Imagini cutremurătoare de la ferma unde erau ţinute cele şapte victime | VIDEO
Spynews
Bianca Drăgușanu povestește cum ar fi fost înșelată de Gabi Bădălău! Ar fi vrut să cucerească o cunoștință de-a ei: ”A încercat să o cumpere cu o pereche de adidași și 2.000 euro” / VIDEO
Spynews
Victor Vrînceanu nu ar fi lăsat să se implice în creșterea fiicei sale, Victoria-Venice. Andreea Antonescu i-a deschis două procese fostului iubit: „Face fără acordul meu” / VIDEO
Evz.ro
Soții Dolănescu, tarif de lux la cântări. Cât încasează pentru fiecare spectacol
Prosport.ro
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
wowbiz.ro
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu prevestește marea împăcare! Alex Bodi se va întoarce la Ema Uta: 'O iubește foarte mult'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cât a ajuns să coste un simplu croissant în Vama Veche! Turiștilor nu le vină să creadă cât trebuie să plătească pentru un tub de chipsuri
Capital.ro
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de acum
StirileBZI
Se acordă un nou ajutor de la minister! Cine va primi banii
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
stirilekanald.ro
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
substantial.ro
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, nu va participa la summitul NATO de la Washington
MediaFlux
FACTURILE se MAJOREAZĂ cu 20% de la 1 IULIE! Milioane de români, AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?