ARAS – Asociatia Romana Anti-SIDA -, unul dintre furnizorii de servicii medico-sociale pentru persoanele dependente de droguri, trage un semnal de alarma si invita autoritatile centrale si locale sa actioneze pentru a construi servicii reale, accesibile, adaptate la nevoi si realitati, bazate pe respect pentru fiinta umana. Fiecare viata conteaza!
„In aceasta zi, propunem autoritatilor sa raspunda la aceste intrebari: este cadrul legal adaptat nevoilor de interventie pentru limitarea pierderilor de vieti omenesti in randul consumatorilor si pentru limitarea impactului epidemiilor de HIV/SIDA, tuberculoza si hepatite virale B si C in comunitatile in care traiesc consumatorii? In orasele si societatea noastra? Este incriminarea consumului de droguri solutia pentru a limita impactul epidemiilor? Respecta aceasta politica drepturile omului? Trebuie sa tinem cont de faptul ca oricine poate ajunge in situatia de a consuma droguri, chiar de a deveni dependent de droguri. Printre consumatorii de droguri sunt copiii nostri, fratii si surorile noastre, parintii si prietenii unora dintre noi. Dependenta de droguri este o boala cronica, iar boala cronica se trateaza, nu se pedepseste”, se arata in comunicatul remis de ARAS.
Conform recomandarilor internationale (vezi recomandarile EMCDDA – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), consumatorii de droguri au nevoie de servicii de asistenta medicala, psihologica si sociala accesibile, gratuite, adaptate nevoilor, bazate pe o relatie terapeutica, de respect. Persoanele dependente de droguri au nevoie de servicii constante, pe termen lung.
In functie de drogul pe care il consuma, de stadiul consumului, de motivatia personala si de mediul familial, consumatorii pot avea nevoie de: programe de schimb de seringi, testare si consiliere pentru HIV/hepatite/tuberculoza (insotita de consiliere), referire si acompaniere la serviciile medicale si sociale, vaccinare, programe de tratament substitutiv, programe de dezintoxicare, adaposturi, centre de zi, comunitati terapeutice, asistenta medicala spitaliceasca inclusiv in cazul lipsei asigurarii /a cardului de sanatate, asistenta psihiatrica gratuita chiar si in situatia lipsei asigurarii / a cardului de sanatate.
In Romania, majoritatea acestor servicii sunt insuficiente in raport cu nevoile existente. Mai mult, cele implementate de organizatiile non-guvernamentale se afla periodic in pericol de disparitie din lipsa de fonduri. Mentinerea situatiei actuale poate fi considerata o abordare de sanctionare a comportamentului si nu una de sanatate publica.
ARAS a atras in nenumarate randuri atentia Ministerului Sanatatii, Agentiei Nationale Antidrog si Directiei de Sanatate Publica Bucuresti asupra pericolului epidemiilor HIV, hepatita C si tuberculoza in randul consumatorilor de droguri din Bucuresti.
Raportul privind situatia drogurilor in Romania, publicat de Agentia Nationala Antidrog pentru anul 2016 aratp in randul consumatorilor de opiacee injectabile admisi la tratament in 2015 urmatoarele: prevalenta HIV: 10,8%, hepatita C: 52,3%, in functie de statutul serologic autodeclarat. Pentru tuberculoza nu sunt disponibile date oficiale.
Consumatorii de droguri si comunitatile din care fac parte au nevoie de politici unitare, integrative, alaturi de actiuni de suport concrete, corespunzatoare.