Ilie Bolojan vorbește, joi seară, despre măsurile dure pe care Executivul este obligat să le ia pentru a împiedica un colaps economic al țării.
Întrebat dacă regretă acceptarea funcției de șef al guvernului, Bolojan a spus că nu.
”Nu regret. Există momente într-o carieră politică în care depui de multe ori jurământul pentru consilier local, pentru consilier județean, pentru prefect, pentru primar, pentru președinte de consiliu județean, pentru secretar general al guvernului că îți vei face datoria pentru comunitatea ta sau pentru țara ta”, a spus șeful Executivului, la antena3.
Premierul a detaliat apoi subiectul măsurilor de reformă fiscală, subliniind că fără acestea ”lucrurile se pot înrăutăți grav” în România.
”A venit vremea să-mi asum această responsabilitate într-o perioadă dificilă și voi încerca în fiecare oră pe care o petrec în serviciul României, să fac tot ceea ce pot pentru țara noastră, asumându-mi răspunderea pentru deciziile pe care împreună cu colegii, le luăm și neferindu-ne să discutăm deschis despre problemele pe care le avem și să ne asumăm decizii care știu că nu sunt populare, dar fără de care lucrurile se pot înrăutăți grav. (…)
Nu vreau să risc să întoarcem țara cu 15-20 de ani”, a spus Ilie Bolojan, la antena3.
Citește și Nicușor Dan și-a pus semnătura, decizia se aplică din 5 iulie 2025. Totul este oficial
Premierul a mai spus, în același context, că nu există alternativă la măsurile dure pe care le va lua guvernul. Șeful guvernului a dat ca exemplu Grecia, precizând că această țară ”nu și-a revenit complet nici acum” după criza economică.
”Credeți că mie îmi place să iau astfel de măsuri?”, a întrebat, retoric, Bolojan.
Premierul a precizat că este nevoie de măsuri precum creșteri de taxe și CASS pentru pensiile de peste 3.000 de lei pentru că ”nu avem cum să reducem acest deficit doar din scăderi de cheltuieli”.
Întrebat de ce măsurile de reformă nu presupun, în prima fază, și reducerea salariilor uriașe ale șefilor de la multe instituții ale statului, Bolojan a răspuns că ”gaura de 30 de miliarde de lei” din bugetul de stat nu poate fi astupată ”de pe o zi pe alta” dacă se taie ”cu 70 la sută salariul unui director”.
Bolojan a dezvoltat subiectul, vorbind despre ”lipitorile” ajunse în consilii de administrație ale companiilor de stat.
”Una dintre gravele noastre erori în acești ani a fost că am tolerat o zonă de clientelă politică, de ‘lipitori’, pe care le-am încurajat, le-am ajutat să ajungă prin consilii de adminstrație…”, a spus premierul.
Întrebat de ce nu poate fi eradicat acest fenomen și tăiate sumele uriașe pe care le primesc respectivii, Bolojan a spus că beneficiile acestora sunt date în baza unor contracte ”blindate”.
Premierul a adăugat că guvernul are în vedere rezolvarea problemei, însă acest lucru trebuie făcut pe căi legale.