Aproape 6.200 de infracțiuni motivate de ură au fost înregistrate în Marea Britanie de la referendumul din 23 iunie, imigrația devenind o problemă-cheie în cursul unei campanii înverșunate și de profundă dezbinare.
Cele mai frecvente infracțiuni au fost hărțuirea, atacul fizic și verbal sau scuipatul, musulmani și est-europeni afirmând că au fost vizați în mod special.
„Aceia care recurg la ură au transmis un mesaj că este ok să abuzăm și să-i atacăm pe alții din cauza naționalității, a etniei sau apartenenței religioase”, a declarat ministrul de interne britanic Amber Rudd, potrivit unei declarații difuzate înaintea publicării unui „Plan de acțiune pentru combaterea infracțiunilor motivate de ură”.
„Nu vom accepta așa ceva. Ura nu are nici un fel de loc în Marea Britanie a secolului al XXI-lea (…)”, a spus oficialul britanic. „Ura nu are un loc la masă și vom face tot ce putem să o eliminăm”, a adăugat ea.
Criticii campaniei pentru ieșirea din UE afirmă că accentul pus pe imigrație a ajutat la alimentarea xenofobiei și a rasismului, o acuzație pe care liderii campaniei „Leave” o resping.
În zilele care au urmat referendumului, ambasada Poloniei la Londra și-a exprimat profunda preocupare în legătură cu incidente xenofobe la adresa comunității poloneze.
Planul de acțiune va include proiecte pentru școli privind combaterea urii și a prejudecăților și asigurarea unei mai bune semnalări a incidentelor motivate de ură. Totodată planul vizează găsirea unor modalități de prevenire a infracțiunilor motivate de ură în mijloace de transport public.
Guvernul va acorda 2,4 milioane de lire (3,14 milioane de dolari) pentru măsuri și echipamente de securitate pentru lăcașurile de cult care au nevoie de protecție sporită ca urmare a preocupărilor comunităților religioase față de infracțiuni, de la graffiti la atacuri de incendiere.