Cel mai mic stat din UE va prelua la 1 ianuarie președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE, fiind prevăzut să fie urmată de Marea Britanie. Rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie a născut însă o nouă problemă.
”Nu am fost contactați oficiali despre această problemă, dar neoficial au existat unele discuții”, a spus premierul maltez Joseph Muscat, într-o conferință de presă. ”Dacă instituțiile UE ne cer să asigurăm președinția pentru două semestre (consecutive), atunci ar trebui să vedem ce resurse avem și vom lua apoi o decizie. Dar vom avea mai degrabă un mandat de șase luni”, a explicat el, informează Agerpres.
Muscat, politician social-democrat care cândva a pledat contra apartenenței Maltei la UE, a afirmat că rezultatul votului de joi din Marea Britanie înseamnă că țara sa a pierdut un aliat esențial în interiorul Uniunii Europene.
Citeşte şi Brexit: Johannes Hahn dă asigurări că procesul de extindere a Uniunii Europene nu se va opri
La 1 iulie acest an, președinția semestrială a Consiliului UE, asigurată în prezent de Olanda, va fi preluată de Slovacia.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre britanici au votat joi în favoarea Brexit-ului. Rata prezenței la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.