„Suntem unul dintre cele 14 municipii din Romania inscrise in aceasta competitie si „ne batem”, pentru ca acesta este cuvantul potrivit, pentru a castiga proiectul la nivel de tara. Imi doresc ca toata lumea sa inteleaga ca aceasta titulatura, ‘Bucuresti Capitala Culturala Europeana’, nu insemna doar castigarea unui premiu, inseamna si modul in care vom continua dezvoltarea proiectelor culturale dupa anul 2021.
Pentru mine, ca si administrator al orasului, reprezinta o prioritate dezvoltarea culturii si modul de deconcentrare a tuturor evenimentelor care se petrec preponderant in zona centrala a orasului. Nu facem aceste eforturi doar pentru a castiga un concurs, e important pentru noi toti sa gasim solutiile pentru ca toti cetatenii orasului, inclusiv cei care locuiesc in cartierele marginase ale Municipiului Bucuresti, sa aiba acces la cultura, la evenimente sportive, cat mai aproape de casa„, a declarat Primarul General.
„Este foarte important să cunoaştem bugetul acestui proiect”, a declarat directorul centrului cultural Mihaela Păun, delegat de Primăria Municipiului Bucureşti pentru a realiza dosarul de candidatură a oraşului la titlul de Capitală europeană a culturii 2021.
Astfel, Mihaela Păun a spus că, pentru cei şase ani premergători datei la care Bucureştiul ar putea deţine titlul de Capitală europeană a culturii, bugetul estimat este de 75 de milioane de euro, dintre care 90% vor proveni de la bugetul de stat – 50%, de la Primăria generală a Capitalei, 2% de la fiecare primărie de sector, dar şi de la instituţiile din judeţul Ilfov, care este inclus în proiect. Celelalte 10 procente din buget, spune Păun, vor proveni din sponsorizări şi finanţări private.
Pe 23 octombrie, Ministerul Culturii a anunţat că au fost acceptate, în urma documentaţiei depuse, candidaturile oraşelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş la titlul de Capitală europeană a culturii 2021.
Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.
Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de „capitală culturală europeană”, pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.