Publicaţia Novinite scrie că 70,6% dintre cetăţenii participanţi la referendum au răspuns afirmativ la întrebarea „Sunteţi de acord să se poată vota şi de la distanţă, pe cale electronică, la alegeri şi referendum?” şi doar 26,6% au respins votul electronic, conform primelor rezultate.
Citeşte şi: Boiko Borisov: Bulgaria, România şi Serbia îşi vor închide graniţele dacă Germania şi Austria o vor face
Pentru a deveni obligatorie opţiunea majoritară de la referendum ar trebui să fie votată de 3,5 milioane de bulgari. De aceea se asteapta rezultatele finale ale consultării populare.
A fost o inițiativă a președintelui Rosen Plevneliev, în condițiile în care două milioane dintre cei 7,5 milioane de bulgari trăiesc în diaspora. Pentru ca legea să fie implementată este nevoie, însă, şi de aprobarea Parlamentului.
Potrivit Sofia Globe, rezultatele preliminare arată că rata de participare a fost prea mică pentru ca rezultatul consultării să devină obligatoriu pentru Parlament. Totuși, participarea a fost suficientă pentru a cere Parlamentului să ia măcar în discuție chestiunea.
Consultarea populară a avut loc odată cu alegerile locale. Primele estimări arată că GERB, partidul premierului Boiko Borisov, este aşteptat să obţină cele mai multe posturi de primar şi consilieri locali. Primele rezultate oficiale vor fi făcute publice în următoarele ore.
Pentru referendum au fost organizate și 294 de secții de votare în 45 de țări. Un număr total de 6,885,893 de cetățeni bulgari, cu rezidența în țară și în străinătate, au dreptul să voteze la referendumul pentru introducerea votului electronic.