În semn de protest, o iubitoare de câini din Mediaș i-a dăruit luni, inițiatorului propunerii, o pereche de dopuri de urechi, ca să nu mai audă patrupedele vecinilor, potrivit Agerpres.
„Nimeni nu l-a luat în considerare pe domnul Ioan Ciulea cu propunerea aceasta și, chiar dacă el vrea să meargă mai departe să facă un proiect de hotărâre, juriștii nu o să-l semneze, pentru că este o propunere ilegală„, a precizat Ioana Făgădar, purtător de cuvânt a Primăriei Municipiului Sibiu.
Peste 1.250 de persoane au semnat deja o petiție online împotriva tăierii corzilor vocale ale câinilor.
Potrivit unei lucrări de specialitate, „Devocalization fact sheet” a Humane Society Veterinary Medical Association, lucrare menționată în textul petiției, „operația de îndepărtare a corzilor vocale este o operație invazivă, dureroasă, care prezintă riscuri multiple. De la riscul anesteziei în sine și riscul de a dezvolta infecții post-operatorii, până la riscul modificării comportamentului animalului ca urmare a incapacității de a comunica, ceea ce va provoca stres animalului. Timp de 4 săptămâni după operație animalul nu are voie să se joace, iar timp de 6-8 săptămâni nu are voie să latre. Îngrijirea post-operatorie este critică și este necesară internarea animalului pentru mai mult timp. După operație pot apărea nenumărate complicații care vor pune viața câinelui în pericol.”
Și Asociația pentru Protecția Animalelor și a Pădurii ‘Animal Life’ din Sibiu a atras atenția că propunerea consilierului Ciulea este ilegală și „contravine unor norme elementare de bun simț și umanitate”.
Colegiul Medicilor Veterinari Sibiu a anunțat, la rândul său, că este ilegală propunerea consilierului municipal de la Mediaș, fiind caz penal dacă cineva încearcă „secționarea corzilor vocale” ale câinilor, cu alt scop decât medical.
„Această propunere este ilegală. Se încalcă Capitolul VII al Legii 205 din 2004 modificată în 2014 litera f care prevede clar că intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților. Domnul consilier ar fi fost bine să se consulte cu specialiștii. Am vorbit cu doi colegi medici veterinari de la Mediaș să discute cu el”, a precizat dr. Ioan Pențea, secretar executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din județul Sibiu.
Ioan Ciulea, consilier municipal la Mediaș, a depus în urmă cu o săptămână, la Primărie, o propunere de hotărâre prin care cere ca toți cetățenii din oraș care au câini de curte ce latră prea tare să le scoată corzile vocale sau, dacă nu vor să-și opereze animalele de companie, să le „înstrăineze”.
„Propun modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local Mediaș 52/2009 privind normele și regimul contravențiilor privind creșterea, deținerea și protecția animalelor în municipiul Mediaș. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv alineatul 6, cu următorul conținut: obligarea deținătorilor persoane fizice și juridice de câini care tulbură liniștea publică a locatarilor la casă prin lătratul continuu prin intensitate mare, acest lucru să se facă cu acordul vecinilor în scris și totodată să-și opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului”, propune consilierul Ciulea, în documentul înregistrat la Primăria Municipiului Mediaș.
Ioan Ciulea a declarat recent, pentru AGERPRES, că el are un câine „civilizat”, „normal”, „inteligent”, care „nu deranjează vecinii” și așa își dorește să fie toți câinii din curțile oamenilor din oraș.
Întrebat cum i-a venit ideea să propună un astfel de proiect, Ciulea a răspuns: „Locuiesc la curte și nu numai eu, personal, sunt deranjat de câini, și vecinii mei sunt deranjați de câinii vecinilor care au această problemă, care latră în neștire.”