Ortodoxe
Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiepiscopii Alexandriei
Duminica a 29-a după Rusalii
Greco-catolice
Duminică 29 dR (a Vindecării celor 10 leproși). Sf. aep. Atanasie și Chiril
Romano-catolice
Duminica a 2-a de peste an
Sf. Prisca, m.
Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril sunt sărbătoriți de Biserica Ortodoxă la 18 ianuarie.
Sfântul Ierarh Atanasie, originar din Alexandria Egiptului, a trăit în secolul al IV-lea. A fost martor al succedării pe tronul imperial a câtorva împărați romani, de la Constantin cel Mare (306-337) până la Valens (364-378). Educat în spirit creștin a urmat cele mai renumite școli ale vremii.
A fost ales în scaunul episcopal din Alexandria, la 8 iunie 328. Din cauza permanentei lupte cu ereticii arieni printre care se aflau și ierarhi ai bisericii creștine, Sfântul Atanasie a fost exilat de cinci ori din cetate. A murit în anul 373, aflat încă în fruntea Bisericii alexandrine, reîntors dintr-un al cincilea exil.
Este autorul a numeroase scrieri teologice: „Despre întrupare”, „Împotriva păgânilor” sau „Cuvântări împotriva arienilor”, în care combătea ereziile și îndemna la păstrarea dreptei credințe. A scris, de asemenea, „Viața Sfântului Antonie”, o carte de referință în literatura ascetică a vremii.
Tot în această zi este pomenit Sfântul Chiril, arhiepiscopul Alexandriei. Acesta s-a născut în jurul anului 378 într-o localitate din Egipt, Theodosios.
A primit o foarte bună educație, reflectată în scrierile sale, care dovedesc cunoașterea scriitorilor creștini ai vremii, printre care Eusebiu de Cezareea, Origen, Didim cel Orb, precum și a scriitorilor Bisericii alexandrine.
Sfântul Chiril a fost succesorul patriarhului Teofil în scaunul patriarhal al Alexandriei, având o poziție puternică și influentă. În primii săi ani de patriarhat a fost prins în problemele unui cetăți în care animozitățile dintre diferitele partide creștine, evrei și păgâni luau adesea forme violente.
Problemele s-au acutizat după înscăunarea ereticului Nestorie ca arhiepiscop al Constantinopolului, la 10 aprilie 428. Nestorie susținea că termenul Theokotos (Născătoare de Dumnezeu) nu reflectă în mod adecvat poziția Fecioarei Maria în relația sa cu Iisus Hristos. Sfântul Chiril a combătut erezia nestoriană la palatul imperial. În urma acestor controverse, împăratului Teodosie al II-lea a convocat, la Efes, cel de-al III-lea Sinod ecumenic (431), care după lungi dezbateri a sfârșit prin a-l îndepărta pe Nestorie din scaunul său și a-l trimite în exil. Sfântul Chiril a murit la 27 iunie 444.