Ortodoxe
Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul
Greco-catolice
Sf. ap. Timotei; Sf. m. Anastasie Persanul
Romano-catolice
Sf. Vincențiu, diacon m.; Fer. Laura, m.
Sfântul Apostol Timotei, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 22 ianuarie, era din cetatea Listra, din Licaonia (Asia Mică), tatăl său fiind grec și mama evreică. A fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel.
Pomenind de acest ucenic al său, Sfântul Apostol Pavel scria că Timotei cunoștea Sfintele Scripturi din pruncie și că se bucura de un nume bun între creștinii din țara lui. Aceste daruri l-au îndemnat pe Sfântul Apostol Pavel să-l ia pe Timotei în călătoriile sale, școală și slujire, în care fericitul Timotei s-a dovedit un adevărat om al lui Dumnezeu, dar și un iubit fiu duhovnicesc și apostol.
Tânărul Timotei l-a însoțit pe marele apostol în Efes, în Corint, în Macedonia, în Atena, în Roma, în Ierusalim, în Spania și în alte multe locuri. A fost episcop în Efes (64), având în grijă și bisericile din Asia. Lui Timotei i-a scris Sfântul Apostol Pavel două epistole, din Macedonia și din Roma, în care se vede cât de iubit și îndrumat era de acesta.
Sfântul Apostol Timotei s-a mutat la Domnul, fiind ucis cu pietre la o sărbătoare barbară din Efes, în anul 97, în zilele împăratului Nerva-Traian. Sfintele sale moaște au fost aduse la Constantinopol și așezate în biserica Sfinților Apostoli, în anul 356, din porunca împăratului Constanțiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul, care a fost vrăjitor. Devenind soldat, a ajuns la Ierusalim și a devenit creștin datorită minunilor din jurul Cinstitului lemn al Sfintei Cruci, intrând în monahism. A suferit moarte martirică, în Cezareea Palestinei, în anul 628.