Ortodoxe
Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie și Tecla
Greco-catolice
Sf. m. Andrei Stratilat și cei împreună cu el
Romano-catolice
Ss. Ioan Eudes, pr.; Sixt al III-lea, pp.
Sfântul Mucenic Andrei Stratilat este pomenit în calendarul creștin ortodox la 19 august.
Sfântul Mucenic Andrei era comandant în armata împăratului Maximian (305-313), care se afla la frontierele estice ale Imperiului. Sfântul Andrei împreună cu ostașii săi a câștigat o bătălie împotriva perșilor, chemând pe Hristos în ajutor, convertindu-i astfel și pe soldați.
Fiind pârât că este creștin, a fost adus în fața reprezentanților administrației imperiale și a fost torturat împreună cu soldații pentru a renunța la credința în Hristos. În cel din urmă au fost eliberați, căci faptul de a fi persecutat un învingător ar fi generat serioase tulburări și revolte în armată.
Lăsați liberi, au fost totuși urmăriți și omorâți într-o regiune a Munților Taurus.
Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. Biserica a rânduit ca, de sărbătoarea Schimbării la Faţă, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului, ce are loc în timpul postului Sfintei Marii.
În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au pentru a fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani.
De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă, ci să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora. Din 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamnă va fi una roditoare şi îmbelşugată.
În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâta. În popor se spune că, dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă care va veni va fi una plină de ninsori. Este bine ca, până la această dată, ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarba şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gura de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt bune de leac pentru cei care au intestinele sensibile.