Ortodoxe
Sf. Mc. Agata şi Teodula
Greco-catolice
Sf. m. Agata
Romano-catolice
Sf. Agata, fc. m.
Sfintele Mucenice Agata şi Teodula sunt pomenite în calendarul creştin ortodox la 5 februarie.
Sfânta Agata s-a născut în insula Sicilia la Palermo şi a trăit pe la mijlocul secolului al III-lea, martoră a persecuţiilor ordonate de Deciu (249-251). Sfânta provenea dintr-o familie bogată şi nobilă, era creştină şi dorea să-şi închine viaţa lui Hristos.
A fost omorâtă în chinuri, din ordinul guvernatorului Quintian în cetatea Catania după ce a refuzat să fie coruptă spre păcat în casa unei femei bogate, Afrodisia. Aceasta avea cinci fete care trăiau în lux, petreceri şi desfrâu. Guvernatorul credea că o vor obişnui şi pe Agata cu o astfel de viaţă. Însă Agata ţinea mult la credinţa ei şi dorea mai degrabă să moară decât să se lepede de Hristos. De aceea, încercările Afrodisiei au fost zadarnice.
Convingându-se de acest lucru, Quintian a poruncit să fie supusă la chinuri. Sfânta mucenică şi-a dat sufletul în temniţă, după multele chinuri pe care le-a îndurat.
Sfânta Teodula a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305) şi a căzut victimă persecuţiilor ordonate de acesta împotriva creştinilor.
Sfânta a primit moarte martirică în anul 304, într-o cetate din Asia Mică. Tradiţia spune că în timpul chinurilor la care a fost supusă pentru a apostazia de la credinţa creştină, sfânta a convins mulţi oameni dintre cei care priveau la supliciul ei să se închine la Hristos, Fiul lui Dumnezeu.