Călin Popescu Tăriceanu, despre cererea DNA: „Acest demers al procurorilor are un efect pervers”. Ce spune de amnistie şi graţiere

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, marţi, după audierea sa în Comisia juridică premergătoare avizului privind urmărirea penală solicitat de DNA în cazul său, că demersul procurorilor "are un scop bine definit, şi anume să mă intimideze pe mine". Tăriceanu a adăugat că nu va renunţa la "lupta" sa pentru o "justiţie corectă".

27 nov. 2018, 13:36
Călin Popescu Tăriceanu, despre cererea DNA: „Acest demers al procurorilor are un efect pervers”. Ce spune de amnistie şi graţiere

„Acest aşa-zis demers al procurorilor, materializat într-un referat transmis Parlamentului, pentru presupuse fapte de corupţie, are un scop bine definit, şi anume să mă intimideze pe mine şi pe cei care doresc să mă urmeze în această luptă pe care am declanşat-o cu patru ani în urmă, pentru a semnala excesele şi gravele abuzuri care s-au petrecut în România, în justiţia din România. De asemenea, acest demers are menirea de a amplifica confuzia care domneşte astăzi în societate între cetăţeni, care cu greu mai pot să distingă ceea ce este corect, ceea ce e bine de ceea ce este rău. Sigur că acest demers are un efect pervers. Fără îndoială, pentru că el instalează neîncrederea în instituţii şi acesta este lucrul cel mai grav”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

În acest context, preşedintele Senatului a adăugat că nu se lasă „intimidat” de acest demers.

„Nu mă intimidează aceste lucruri, nu abandonez lupta pe care am început-o şi pe care o voi duce mai departe pentru o justiţie corectă, care să se bazeze pe lege şi numai pe lege. Nu abandonez lupta pe care am început-o. (…) Voi continua demersurile pe care le-am întreprins împreună cu colegii mei pentru reformarea justiţiei. Legile de organizare ale justiţiei trebuie finalizate, trebuie aduse corecturile necesare şi inclusiv Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în aşa fel încât să nu mai permitem ca justiţia sau acţiunea procurorilor să fie o acţiune discreţionară care să limiteze sau să afecteze în mod profund drepturile cetăţenilor din România. Până la urmă trebuie să ne punem o întrebare firească: este normal ca statul să plătească pentru aceste grave erori comise în România în domeniul justiţiei, pentru că ştiţi foarte bine că sunt numeroşi cetăţeni care în final şi-au găsit dreptatea la CEDO. Dar pentru acest lucru nimeni nu este tras la răspundere dintre cei care lucrează în justiţie şi este pus, culmea, tot statul român să plătească pagubele”, a mai spus preşedintele Senatului.

Preşedintele ALDE a spus, de asemenea, că votul care se va da în Parlament privind urmărirea penală în ceea ce îl priveşte nu este un vot în legătură cu persoana sa, „este mai degrabă un vot care să demonstreze că până la urmă legea este cea care trebuie să-i apere pe toţi românii şi pe fiecare dintre ei împotriva abuzurilor, este legea care trebuie să le apere drepturile şi libertăţile şi este dreptul fiecăruia de a avea respectul cuvenit, de a primi respectul cuvenit şi convingerea că este apărat de lege”.

Tăriceanu a adăugat că le-a explicat colegilor săi parlamentari că hotărârile de guvern invocate în ancheta penală „nu au făcut decât să pună în legalitate instituţiile din România, inclusiv cele care aparţin direct de guvern, întrucât erau folosite licenţe Windows fără să fi existat o plată pentru utilizarea lor” şi că aceste hotărâri sunt „pe deplin legale”, fără ca vreuna dintre ele să fi fost însoţită de plata vreunei sume de bani către Microsoft.

„Ei pun în discuţie ideea următoare: că aceste hotărâri ar fi fost luate, vezi Doamne, ca să i se facă o favoare firmei Microsoft. Şi eu v-am explicat de la bun început că guvernul a intrat în legalitate făcând aceste hotărâri de guvern. Mai mult de atât, guvernul nu a făcut nicio plată care să poată duce la suspiciunea că eu aş fi obţinut foloase necuvenite în mod indirect, şi dacă aceste hotărâri ar fi fost nelegale ele puteau fi atacate în contencios administrativ sau guvernul care a urmat putea să le anuleze. Ei bine nu le-a anulat, din contră, şi-a asumat obligaţiile care ne reveneau”, a explicat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat marţi în Comisia juridică ca urmare a solicitării DNA de avizare a începerii urmăririi penale în cazul său.

DNA a transmis în 7 noiembrie Senatului cererea de avizare a începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, acesta apreciind că este un demers politic şi exprimându-şi convingerea că în dosar e vorba de „multă maculatură”.

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Tăriceanu: Toate dosarele care au folosit probe ilegale trebuie repuse în discuţie. Nu am discutat cu PSD despre amnistie şi graţiere

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că toate dosarele în care au fost folosite probe „ilegale”, indiferent dacă sunt în faza de anchetă sau deja soluţionate, trebuie repuse în discuţie. Totodată, Tăriceanu susţine că nu a avut discuţii cu liderii PSD despre un eventual act normativ privind amnistia şi graţierea.

„Cred că toate dosarele care s-au făcut şi care sunt în faza de anchetă sau care au fost inclusiv soluţionate şi care au folosit probe ilegale, constatate de instanţe, pe baza hotărârilor CCR, sigur că ele trebuie repuse în discuţie. Trebuie dată posibilitatea celor care au avut de suferit să îşi caute dreptatea, în condiţiile în care în România prevalează nu voinţa procurorului, ci Constituţia şi legea”, a afirmat, marţi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Înrebat dacă ar fi nevoie de un alt act normativ suplimentar faţă de cel votat deja de Parlament în acest sens, Călin Popescu Tăriceanu a spus că Ministerul Justiţiei trebuie să lămurească acest aspect.

„Aceste lucruri sigur că pot fi mai bine lămurite de către Ministerul Justiţiei, de către ministrul Justiţiei. Dar eu cred că noi, ca parlamentari, am făcut un gest care este firesc, şi anume, să acceptăm că în România funcţionează supremaţia legii şi a Constituţiei. Şi atunci sigur că pe baza deciziei Curţii Constituţionale protocoalele trebuie scoase în afara legii. Iar ele, dacă sunt scoase în afara legii, sigur că tot ceea ce s-a făcut ca dosare, anchete, condamnări nu mai stau în picioare”, a mai spus preşedintele Senatului.

Întrebat despre eventualitatea adoptării unui act normativ privind amnistia şi graţierea, liderul ALDE a spus că nu a avut discuţii cu cei din PSD pe această temă.

„Întrebaţi-i pe ei (pe liderii PSD – n. r.) dacă au existat discuţii. Nu am avut discuţii în legătură cu acest subiect”, a spus Tăriceanu.