Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, că pacienţii cu afecţiuni oncologice care urmează tratament chimioterapeutic la unitatea medicală pot beneficia de implantarea subcutanată a unei camere pentru citostatice, iar dispozitivul special permite administrarea repetată şi pe o perioadă lungă de timp a tratamentului.
„Totodată sunt evitate înţepăturile multiple, distrugerea si sclerozarea venelor, apariţia complicaţiilor specifice şi a flebitei de cateter. Mai mult, camera implantabilă poate fi utilizată şi pentru recoltarea analizelor , administrarea substanţei de constrast, a antibioticelor sau altor substante perfuzabile”, se arată în comunicat.
Implantarea subcutanată a camerei respective se realizează în blocul operator, cu anestezie locală sau generală şi este efectuată de către medicii anestezişti. Intervenţia durează aproximativ 45 de minute iar pacientul poate pleca acasă în aceeaşi zi. „După finalizarea şedinţelor de chimioterapie, camera se poate scoate printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală. Dispozitivul este confecţionat din titan şi este perfect tolerat de organism iar prezenţa acestuia nu împiedică efectuarea de investigatii imagistice”, a mai precizat sursa citată.
Până în momentul de faţă au fost implantate mai multe dispozitive pentru administrarea citostaticelor, iar atât dispozitivul, cât şi implantarea acestuia sunt gratuite la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, fiind decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în baza Programului Naţional de Oncologie.