Când rişti să fii lovit de fulger? Lucruri de care trebuie să ţii seama, pe timp de furtună

Ne aflăm în plin sezon al furtunilor, care adesea sunt însoţite de descărcări electrice, uneori fatale pentru oameni. Anual se înregistrează pierdeti de vieţi omeneşti cauzate de fulgere, inclusiv în România, astfel că e bine de ştiut la ce pericole ne expunem când ne află în spaţiu deschis în plină furtună, cum să reacţionă şi ce obiecte să evizăm să avem asupra noastră.
Iulian Tudor
28 iul. 2017, 08:18
Când rişti să fii lovit de fulger? Lucruri de care trebuie să ţii seama, pe timp de furtună

Legat de fulgere, există o serie de mituri care s-au înmulţit în ultima vreme, ca urmare a dezvoltării tehnologice şi răspândirii gadget-urile. Tocmai pentru ca oamenii să facă distincţia între mit şi realitate, Serviciul Naţional de Meteorologie al SUA, unul dintre cele mai apreciate din lume, a publicat pe site-ul său un ghid în caz de furtună.

Astfel, califică drept simplu mit ideea de a sta ghemuit pe pământ în cazul în care te prinde furtuna, recomandarea fiind de a merge în cea mai apropiată clădire sau într-o maşină. Dacă totuşi acest lucru nu este posibil, trebuie să reţineţi că orice obiecte metalice aflate asupra dvs. sunt periculoase. O unealtă metalică, o umbrelă sau o undiţă vă pot aduce moartea. Îndeosebi cei care vorbesc la mobil în timpul unei furtuni sunt mai expuşi trăsnetelor, susţin specialiştii. S-ar părea că atunci când o persoană este lovită de trăsnet, bariera constituită de piele face ca energia să se difuzeze la suprafaţa corpului, fără a pătrunde în organism. Acest fenomen, provoacă arsuri externe, care nu pun în pericol viaţa celui în cauză. În schimb, contactul cu materiale conductoare de electricitate, precum apa sau obiectele metalice, determină pătrunderea energiei în organism, provocând organelor interne leziuni grave şi chiar moartea persoanei.

Telefonul mobil este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior. S-a dovedit că, în special ţinut aproape de ureche sau gură (orificii), telefonul facilitează pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces. Fulgerul interferează cu undele radio AM, aşadar este bine să renunţaţi la iPod şi muzică. Specialiştii cred, pe bună dreptate, că acest fenomen este o problemă de sănătate publică şi este necesar ca populaţia să fie educată în ceea ce priveşte riscurile utilizării telefoanelor mobile în exterior, pe timp de furtună. O altă informaţie uitilă ar fi că, dacă simţiţi că vi se electrizează părul, înseamnă că vă aflaţi într-un loc cu încărcătură electrică negativă, prin urmare sunteţi vulnerabil la trăsnet.

În cultura populară există expresia „fulgerul nu loveşte în acelaşi loc de două ori”, lucru complet fals, după cum spun specialiştii de la Serviciul Naţional de Meteorologie al SUA. Dimpotrivă, loveşte de mai multe ori dacă este o clădire înaltă, un vârf izolat sau un obiect înalt. Spre exemplu, Empire State Building, din New York, este lovită în medie de 23 de ori pe an.

De asemenea, trebuie avut în vedere că suntem în pericol şi dacă nu plouă şi nu sunt nori deasupra noastră, pentru că fulgerul poate să lovească până la o distanţă de 16 km de locul unde are loc furtuna. Un alt aspect de care trebuie ţinut seama este legat de percepţia multor oameni că o persoană lovită de fulger este încărcată cu energie, iar dacă o atingi vei fi, la rândul tău, electrocutat. Nimic mai fals, deoarece corpul nu stochează această energie, astfel că e foarte sigur să atingi victima, pentru a-i acorda primul ajutor. De fapt, acesta este unul dintre cele mai periculoase mituri, mulţi oameni murind din această cauză.

Mai trebuie ştiu să arborii sunt contraindicaţi ca loc de refugiu, deoarece posibilitatea descărcării trăsnetelor în aceştia pot cauza pagube prin tensiunea de trecere a curentului prin ei. Pe un teren accidentat, trebuie să se evite locurile înalte. Văile, râpele şi prăpăstiile s-au dovedit a fi mai sigure. Îndepărtaţi-vă de ape, garduri, şine de tren, cabluri şi ţevi sau conducte. Dacă sunteţi într-un grup, distanţa dintre persoane trebuie să fie de cel puţin cinci metri. Dacă sunteţi pe bicicletă (incluzând cadrele de carbon), lăsaţi-o şi îndepărtaţi-vă cât mai mult. Este la fel de periculos călăritul sau înotul pe timp de furtună.

Activităţile precum pescuitul şi ieşitul cu cortul sunt printre cele mai periculoase în timpul unei furtuni deoarece necesită timp suplimentar pentru a găsi un loc sigur în care să ne adăpostim, explică John Jensenius, expert în siguranţa în timp de furtună din cadrul NWS.

De multe ori, oamenii aşteaptă prea mult înainte să se adăpostească atunci când vine o furtună, iar asta îi pune într-o situaţie periculoasă, potenţial mortală”, afirmă Jensenius.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina