În ajunul decernării premiilor, Croazeta s-a aflat sub şoc după ultima poveste despre răzbunare şi copilărie maltratată, două teme omniprezente anul acesta, care face din Joaquin Phoenix un candidat serios la premiul de interpretare masculină. Juriul are de ales între marele premiu şi premiul de interpretare, mai ales că regulamentul nu permite ca o peliculă să ia ambele premii.
Dacă Lynne Ramsay va câştiga recompensa supremă, ea va fi a doua femeie triumfătoare în istoria festivalului, după neo-zeelandeza Jane Campion, victorioasă în 1993, cu „Lecţia de pian”.
„You were never really here” beneficiază de a doua cea mai bună notă (3 din 4) atribuită de revista engleză Screen.
Filmul lui Andreï Zviaguintsev continuă să bântuie spiritele şi la 10 zile după proiecţie. Dur şi sufocant, acesta face portretul unei societăţi dezumanizate prin dispariţia unui copil al unui cuplu moscovit.
Un alt candidat în cursă: „120 battements par minute”, de Français Robin Campillo, o frescă a anilor Sida în Franţa prin lupta asociaţiei Act Up. Filmul a bulversat critica şi a fost primit cu relativă unanimitate.
E greu de imaginat care dintre cele 19 filme aflate în competiţie ar putea să seducă juriul condus de Pedro Almodovar şi care reuneşte actorii americani Will Smith şi Jessica Chastain, regizorul italian Paolo Sorrentino, coreanul Park Chan-wook, nemţoaica Maren Ade şi franţuzoaica Agnès Jaoui.
Filme aşteptate precum cel al lui Fatih Akin („In the fade”), de Kornél Mundruczó („La Lune de Jupiter”) şi, într-o anumită măsură, cel al dublului premiat cu Palme d’or, Michael Haneke („Happy end”) au decepţionat o parte dintre jurnalişti.
În privinţa actorilor, americanul Joaquin Phoenix, impresionant în justiţiarul torturat, este foarte bine plasat, în ochii criticilor. Tot în cursa pentru acest premiu este şi francezul Jean-Louis Trintignant, 86 de ani, care interpretează un mare burghez care vrea să o termine cu viaţa în „Happy end”.
Alţi actori remarcaţi, cei din „120 battements par minute”, în special tânărul actor de origine argentiniană Nahuel Pérez Biscayart în rolul lui Sean, bolnav de Sida şi militant radical.
În ceea ce le priveşte pe actriţe, Diane Kruger a impresionat în „In the fade”, de Fatih Akin, o femeie îndurerată care se răzbună pe asasinii terorişti ai soţului şi fiului ei.
Actriţa de teatru de origine rusă Vassilina Makovtseva a marcat spiritele cu chipul ei impasibil în „Une femme douce” al ucraineanului Sergueï Loznitsa, la fel ca Mariana Spivak, rece în rolul mamei din „Faute d’amour”.
Cât despre Nicole Kidman, ea a fost regina festivalului cu patru proiecte, dintre care două în competiţie („Les proies”, de Sofia Coppola şi „Mise à mort du cerf sacré”, de Yorgos Lanthimos), în care arată o nouă dimensiune a talentului ei.
Rezultatele sunt aşteptate duminică seara.
Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.