În cererea de 85 de pagini, Charles Puigdemont a negat acuzaţiile aduse, argumentând că nu a existat „niciun fel de violenţă” în ziua de 1 octombrie 2017, data la care 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei faţă de Spania în cadrul referendumului din 1 octombrie. Cererea lui Puigdemont îi menţionează şi pe Clara Ponsati şi Lluis Puig.
Carles Puigdemont se află în detenţie în oraşul Neumünster din landul Schleswig-Holstein, situat în nordul Germaniei, unde a fost arestat pe 25 martie în timp ce se întorcea din Finlanda în Belgia, ţară în care s-a refugiat la sfârşitul lui octombrie 2017, anticipând punerea lui sub urmărire penală de către justiţia spaniolă pentru rebeliune şi secesiune.
Procurorul general al landului Schleswig-Holstein a recunoscut validitatea celor două capete de acuzare formulate de Madrid, dar decizia finală va trebui să fie luată de instanţa germană competentă în zilele următoare.
La 23 martie, Curtea Supremă a Spaniei a decis că 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017. Infracţiunea de „rebeliune” are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare.
Săptămâna trecută, Clara Ponsati, fost ministru catalan al Educaţiei, s-a predat poliţiei din capitala scoţiană Edinburgh, în condiţiile în care autorităţile spaniole au acuzat-o de rebeliune şi deturnare a fondurilor publice.