Carmen Ungurean: Au fost colectate 6.000 de solicitări de vaccinare anti-HPV a fetiţelor

Carmen Ungurean, coordonator al Programului național de screening pentru cancerul de col uterin, a afirmat luni că au fost colectate 6.000 de solicitări de vaccinare anti-HPV a fetițelor, iar în construcția bugetului alocat programelor naționale de sănătate pentru 2018 se are în vedere alocarea sumelor necesare pentru susținerea acestor cereri.
Filip Stan
16 oct. 2017, 15:18
Carmen Ungurean: Au fost colectate 6.000 de solicitări de vaccinare anti-HPV a fetiţelor

„În acest moment, programul național de imunizare prevede vaccinarea la grupele de risc 10 — 14 ani, pe baza cererii părinților acestor fetițe. Din câte știu eu, există 6.000 de cereri colectate deja de la jumătatea acestui an încoace, 6.000 de solicitări de vaccinare a fetițelor. Avem în vedere, în construcția bugetului alocat programelor naționale de sănătate pentru anul următor, alocarea sumelor necesare pentru susținerea acestor cereri”, a declarat, într-o dezbatere, Ungurean.

Întrebată ce se întâmplă cu fetițele care între timp ajung să treacă de vârsta de 14 ani, Carmen Ungurean a precizat: „Avem o discuție în care încercăm să elaborăm metodologia de catch up pentru tinerele care au ieșit din grupa de vârstă 10 — 14 ani. Părerea mea personală — decizia urmează a fi luată și în funcție de alocările bugetare — părerea mea e că trebuie să ne concentrăm și pentru recuperarea tinerelor adolescente care fie ies din grupa de vârstă, fie în ultimii patru ani nu au fost vaccinate, pentru că nu a existat acest serviciu”.

Ea a menționat că, prin programele naționale, MS sprijină Registrul național de vaccinări fără de care introducerea unui program coerent de vaccinare anti-HPV nu se va putea realiza.

„Ministerul Sănătății implementează, din 2012, programul național de screening pentru cancerul de col uterin pe care urmează să îl consolidăm în următorii 5 ani printr-un proiect finanțat din fondurile axei prioritare Capital uman, în valoare de 50 de milioane de euro. În patru regiuni ale țării pilotăm testarea HPV, pornind de la experiența Institutului Oncologic Cluj”, a arătat Ungurean, potrivit Agerpres.

De asemenea, ea a afirmat că, prin programe cu finanțare prin mecanismul financiar norvegian, se urmărește ca, pe lângă informarea, comunicarea, educarea și testarea populației din zonele devaforizate, să se încerce pilotarea vaccinării anti-HPV.

„În ceea ce privește adeziunea a 6.000 de persoane la aceste programe, este foarte puțin, dacă considerăm o cohortă de fete de 100.000 și vreo patru cohorte ar fi eligibile la vaccinare. (…) Noi discutăm despre introducerea unui vaccin în program la care, dacă nu obținem acoperire vaccinală de cel puțin 50%, atunci o să avem costuri mult mai mari, pentru că o să facem trei doze în loc să facem două doze de vaccin, iar lucrul acesta are un impact foarte serios și asupra bugetului acestui program”, a susținut președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Prezentă la dezbatere, deputatul Cristina-Elena Dinu crede că este momentul să înceapă o amplă campanie de informare a populației din toate mediile. Ea a semnalat că din studii reiese că jumătate dintre femeile care își pierd viața în urma cancerului de col uterin provin din mediul rural și zone defavorizate.

Președintele fondator al Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță, a precizat că în fiecare an 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. „Aproape jumătate dintre ele pierd această luptă. Vârsta la care ele primesc acest diagnostic este între 15 și 44 de ani”, a spus Măiță.

Conform unui comunicat al Asociației „Mame pentru Mame”, mai mulți parlamentari, toți participanți la dezbatere, au semnat o scrisoare de susținere publică pentru demararea și finanțarea unui program național de prevenție împotriva cancerului și a bolilor asociate infecției HPV. De asemenea, participați la dezbatere au semnat că sunt de acord cu un set de recomandări privind prevenția împotriva infecțiilor cu HPV, care a fost elaborat de societăți medicale de specialitate și ONG-uri ce reprezintă drepturile pacienților din România. Una dintre recomandări este implementarea și promovarea vaccinării HPV la nivel național.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!