Chiar dacă anual se construiesc puţine case pe structură metalică uşoară, undeva la câteva zeci în toată ţara, românii se interesează tot mai mult de soluţia acestor unităţi de locuit, fiind atraşi de de raportul preţ-timp de construcţie.
Citeşte şi Cum să supravieţuieşti Apocalipsei, cu stil: Cel mai luxos buncăr FOTO
„În România, anual, se construiesc câteva zeci de case pe structura metalică uşoară. Am construit în Bucureşti, Otopeni, Corbeanca, precum şi în Cluj sau Timişoara. În general, comenzile vin din zona marilor oraşe, unde oamenii sunt mai deschişi spre nou. Vânzările sunt încă mici, dar mai b une de la an la an. Spre exemplu, până la acest timp am vândut cât am vândut tot anul 2013. Cererea este mai mare în străinătate. Exportăm case în Germania, Belgia, Franţa, Austria, am prins comenzi chiar şi în Israel”, a spus pentru RomaniaTV.net, Marius Rotaru, administratorul firmei Rotarex.
Citeşte şi Cum se face şi cât costă CASA CARE SE CONSTRUIEŞTE ÎNTR-O ZI GALERIE FOTO
Criza a afectat şi piaţa caselor construite pe schelet metalic, în sensul că preţurile la case s-au micşorat. În anul 2007, o casă ridicată pe structură metalică costa în jur de 500 de euro metrul pătrat. În prezent, preţul unei case la cheie, construită pe structură metalică uşoară, este de aproximativ 300 de euro metrul pătrat. „La acest preţ, de 310 euro metrul pătrat suprafaţă desfăşurată, casa va mai avea nevoie doar de finisaje interioare, gresie, faianţă, instalaţii….etc. La fel, exeteriorul casei va trebui finisat”, a explicat Marius Rotaru.
Cum se construieşte casa pe structură metalică
Ramele confecţionate din structură metalică se fixează de fundaţia de beton cu ancore mecanice şi fiole chimice care asigură o fixare definitivă a casei. Această modalitate de prindere presupune fixarea unor tije filetate în fundaţie cu ajutorul unor componente chimice care formează un fel de adeziv. Ramele sunt prinse de fundaţie din 50 în 50 de centimetri.
Pereţii casei sunt confectionaţi la partea exterioară din plăci de OSB, peste care se adaugă polistiren tencuit pe plasă din fibră de sticla.
Citeşte şi Feng shui: Cele mai mari greşeli pe care le poţi face în casa ta
La interior, pereţii sunt confecţionaţi din plăci de gips carton în două straturi. Între placarea exterioară şi cea interioară se montează un strat de izolaţie din vata sticlată caserată cu folie de aluminiu.
Confort termic ridicat
Pereţii astfel confectionaţi asigură un confort termic şi fonic ridicat, echivalent cu cel asigurat de un perete din zidărie de căramidă plină de 1,20 metri grosime.
Cum se face planşeul
„Planşeele se realizează cu grinzi metalice dimensionate în funcţie de proiect, pe care se fixează cu şuruburi autoforante plăci OSB cu grosimea de 20 de milimetri. Peste această placă se aşază un strat de polistiren extrudat dens şi se toarnă o şapă de nisip cu ciment. Şarpanta poate fi realizată din aceleaşi profiluri ca şi ramele pereţilor sau poate fi construită din lemn. Şarpanta se prinde de ramele pereţilor cu şuruburi metrice”, a explicat pentru RomaniaTV.net, Ciprian Ana, administrator Policons Group.
Avantajele fierului la casă
Avantajele unei case construite pe structură de metal sunt multe. Printre acestea se numără timpul mic de construcţie, posibilitatea de asamblare în orice condiţii meteorologice, precum şi rezistenţa crescută la cutremure.
Spre exemplu, construcţia unei case de 150 de metri pătraţi, parter plus etaj, durează aproximativ 45 de zile, întrucât casa pe structură metalică este realizată în proporţie de 70% în fabrică.
La o casă construită tradiţional doar pentru fundaţie şi planşeu se aşteaptă câte 20-25 de zile pentru decofrare.