Autorităţile plănuiau să transforme Castelul de apă într-unul al Artelor. Cu o vechime de peste 100 de ani, obiectivul turistic a intrat în reabilitare în 2010. Constructorul a depus atunci la ISU un deviz care a fost aprobat, dar, în timpul lucrărilor, acesta nu a mai fost respectat, potrivit România TV.
„Anumite conditii, esentiale pentru siguranta la incendiu, nu au fost indeplinite. Nu a fost indeplinit gradul de rezistenta la foc al scarilor si al casei liftului”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Mehedinţi, Iscru Flavius.
Controale s-au făcut de-abia după tragedia din Colectiv. Aşa au aflat pompierii că, de fapt, constructorul nu cumpărase materialele scrise în deviz, ci unele mai ieftine şi fără protecţie împotriva focului. „Ignifugarea acoperisului castelui de apa expirase. Pe buna dreptate ISU a cerut inchiderea castelui”, a spus viceprimarul din Turnu Severin, Liviu Nicolicea.
De opt luni de zile, obiecitvul turistic stă închis, spre supărarea locuitorilor şi a turiştilor. „Era un simbol pentru oras. Era si expozitie de pictura si de costume nationale. Veneau si strainii si il vizitau”, a spus o turistă.
„Este un simbol al Severinului si trebuia sa aduca bani la bugetul statului”, a spus un alt vizitator.
Autorităţile locale promit că în maxim o lună vor rezolva problema, iar Castelul de Apă va reintra în circuitul turistic.