Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la Primăria Capitalei, despre problemele Bucureștiului: „Este un organism bolnav, este îngrijorător”

Cătălin Cîrstoiu a vorbit despre principalele probleme ale Bucureștiului, printre care poluarea și traficul. Candidatul propus de Coaliția formată din PSD-PNL prezintă ideile lui pentru salvarea Capitalei.

08 apr. 2024, 19:13
Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la Primăria Capitalei, despre problemele Bucureștiului: „Este un organism bolnav, este îngrijorător”
Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la Primăria Capitalei, despre problemele Bucureștiului: „Este un organism bolnav, este îngrijorător”

Candidatul Coaliției de guvernare, Cătălin Cîrstoiu, a vorbit despre cum vede el rezolvarea în ceea ce privește problemele reale ale Capitalei.

Citește și: Victor Ciutacu şterge pe jos cu formatorii de opinie care pun la îndoială competenţa medicului Cătălin Cîrstoiu: „Întreaga existenţă a lui Nicuşor Dan e un festival al ridicolului, măcar chirurgul are o meserie şi o ocupaţie legitimă”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul Coaliției la Primăria Capitalei, despre problemele Bucureștiului

Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul-surpriză al Coaliției, a vorbit despre cele mai pregnante probleme pe care Bucureștiul le are în acest moment și pe care intenționează să le rezolve din momentul în care va veni la cârma orașului.

„În anul 2024, într-o Capitală europeană, discutăm despre niște necesități primare. Trafic, apă caldă, căldură. Sunt lucruri care ar trebui să fie existente. Problema cea mai mare a Bucureștiului este, dacă ne uităm pe studii, că speranța de vârstă în București e cu 4 ani mai mică decât în alte orașe. Este îngrijorător. E binecunoscut faptul că niște condiții neprielnice duc la anumite boli. Noi avem niște organe, o circulație, trebuie văzut dinamic. Bucureștiul e un organism care trebuie făcut să funcționeze. Este un organism bolnav.

Trebuie o viziune. Poluarea vine din multiple surse. Una e traficul, avem mașini care staționează zeci de minute cu motoare poluante, transportul public este eminamente poluant, construcțiile, moloz, cum le transporți prin oraș? Vântul duce cantități mari de pulberi în atmosferă. Dar nu trebuia să vin eu, medicul, să spun asta. Primarul trebuia să se ocupe.

În București sunt un milion jumate de mașini, traficul este de peste 3 milioane circulante. Dacă rezolvi problema circulației în București, am găsi soluții pentru traficul care intră în Bucuresti, deși nu poți să îl limitezi. Bucureștiului îi trebuie un plan urbanistic general. Am auzit de el din mandatul doamnei Firea. Cel care face planul, nu l-a ascultat nimeni doi ani jumate. Nu a stat nimeni de vorbă cu el. Este vorba despre o lipsă totală de comunicare. Primarul general a spus că de 4 ani nu a mai avut audiențe, s-a ocupat de alte proiecte. Măcar să organizeze un asemenea serviciu de audiențe.

Sunt 1.000 de km de conducte liniare, sunt doar 70 reabilitate. Toate pierderile astea se regăsesc în buzunarele cetățenilor. Acoperirea prin subvenții ale acestor pierderi sunt tot din bani publici. Era mult mai simplu să facă un parteneriat public privat, îl angajezi, îți repară țevile și își recuperează banii din prețul normal, se negociază. Nu se rezolvă problema dacă dăm cu usturoi la gropile Capitalei.

O rezolvare este schimbarea mentalității publice, dar nu pot face asta într-o zi. De asta și insist cu metroul. Glumele mi-au stimulat și mai mult ambiția de a merge mai departe. Metroul trebuie integrat în transportul public alternativ. Ar trebui să ne gândim și la schimbări ale modalității de tarifare a transportului public. Trebuie o modificare de concepție. E foarte important să legăm sudul de nord. Un prim punct ar fi Gara Progresu, să aibă legătură cu Tudor Arghezi. Sectorul 5 e cel mai slab dezvoltat, deși e cel mai aproape de Centru. Eu sunt medic, profesor universitar, eu vorbesc tehnic. Popescu Piedone a fost primar atâția ani, domnul Nicușor Dan, ei nu vorbesc tehnic, vorbesc lucruri fără rost. O să îi facem Bucureștiului o centură verde. Suntem aproape gata cu proiectul. Am cules păreri și de la PSD, și de la PNL. Voi anunța planul în scurt timp, este un proiect mare”, a explicat Cătălin Cîrstoiu.

Întrebat ce crede despre faptul că abia acum, în prag de alegeri, Nicușor Dan a început să prezinte câteva dintre proiectele ce trebuiau implementate în București, Cîrstoiu a declarat că actualul primar pare că acționează într-un mod nu foarte ortodox. De asemenea, medicul a fost chestionat și cu privire la ceea ce spun sondajele, care îl situează abia pe locul 3.

„După 3 ani jumate apar lucruri făcute. Lucrurile astea au fost ascunse până acum intenționat? Păi asta se numește abuz în serviciu. Nu sunt în măsură să fac încadrări penale. Dânsul e un om inteligent, dar nu are dinamism, nu are echipă, nu are ritm. Se poate orice. Există un singur câștigător, îl vedem după 9 iunie. Nu îmi las eu activitatea, nu mă iau după sondaje. Nu sunt incompatibil. În două săptămâni am fost transformat dintr-un om normal, într-un inamic public, omul negru. Au fost discuții, ANI a cerut documente doveditoare. Faptul că cineva încearcă să inducă faptul că am făcut ilegalități…”, a mai spus candidatul Coaliției la Antena3 CNN.

De asemenea, Cătălin Cîrstoiu a vorbit și despre problema ciorilor din parcurile bucureștene, care sunt atrase de munții de gunoaie și de infractructura deficitară, neatractivă pentru cetățeni și mai cu seamă pentru turiști.

„Nu avem o administrație a parcurilor, oamenii ăștia trebuie să își facă treaba. Păi dacă primarul stă închis în birou? Trebuia să iasă în parcuri să ia măsuri. Trebuie făcută curățenie, ordine. Ați văzut în Sectorul 1 așa ceva? Trebuie să facem din București un oraș universitar. Sunt clădiri care stau să cadă în Centrul Vechi. De ce nu a fost făcut? Este vital. Nu există o reactualizare de date în ceea ce privește clădirile din București. Mi se pare total dezastruos. Actuala administrație a transformat Bucureștiul într-un oraș neatractiv. România va trebui să renunțe la gropile de gunoi din București, acolo este sursă de poluare. Existe centrale care folosesc trigenerare. Transformă gunoaiele în energie. Ar fi o solutie și în cazul ELCEN”, a mai afirmat medicul.

Cîrstoiu a transmis și un mesaj pentru oponenții săi. Despre Nicușor Dan a spus: „Îmi pare rău că nu a reușit să fie un primar bun”, iar lui Cristian Popescu Piedone i-a transmis: „Să fie sănătos”.

Citește și: Cătălin Cîrstoiu îi dă încă o dată peste nas lui Nicușor Dan! „Eu sunt la metrou. În fiecare zi. Ţi-am păstrat un loc. Hai să vorbim”