„Vreți să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?” – aceasta va fi întrebarea pusă catalanilor, a spus Carles Puigdemont, premierul separatist al Cataloniei, revendicând „dreptul la un referendum de autodeterminare”, scrie Agerpres.
Puigdemont nu a semnat încă decretul de convocare a referendumului interzis de Curtea Constituțională și care va pune în conflict cu legea toate persoanele care vor participa la organizarea sa.
Guvernul conservator al lui Mariano Rajoiy a asigurat întotdeauna că această consultare interzisă nu va avea loc, lăsând să se înțeleagă că va lua măsuri preventive în acest sens.
„Atâta vreme cât voi fi șef al guvernului, aceasta nu se va întâmpla”, afirmase Rajoy la 27 mai.
Catalanii sunt divizați cu privire la independență: 44,3% îi sunt favorabili, iar 48,5% se opun, potrivit ultimului sondaj al unui institut guvernamental.
Dar ei doresc în majoritate – 73,6% – să poată să se pronunțe prin referendum. Această consultare este susținută dincolo de politicienii separatiști de organizații precum noul partid de stânga „Catalunya en Comu” al primarului Barcelonei, Ada Colau, de lideri de sindicate, șefi de întreprinderi și de clubul de fotbal FC Barcelona.
În 2014, regiunea a încălcat o primă interdicție și a organizat o consultare simbolică a catalanilor: 2,3 milioane de persoane — din 6 milioane de alegători potențiali — au participat atunci la referendum și 8 din 10 s-au pronunțat pentru secesiune.
„Guvernul va face apel în urma oricărei măsuri ce evoluează de la un anunț la un fapt. Acel referendum nu va avea loc pentru că este ilegal”, a spus Inigo Mendez de Vigo.
Carles Puigdemont a anunțat vineri că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independența regiunii din nord-estul Spaniei pe care o conduce, în pofida interdicției pronunțate de justiție. „Vreți să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?” — aceasta va fi întrebarea pusă catalanilor, a spus Puigdemont, revendicând „dreptul la un referendum de autodeterminare”.
Puigdemont nu a semnat încă decretul de convocare a referendumului interzis de Curtea Constituțională și care va pune în conflict cu legea toate persoanele care vor participa la organizarea sa.
Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a dat constant asigurări că această consultare populară nu va avea loc, lăsând să se înțeleagă că va lua măsuri preventive în acest sens. În 2014, regiunea a încălcat o primă interdicție și a organizat o consultare simbolică a catalanilor: 2,3 milioane de persoane — din 6 milioane de alegători potențiali — au participat atunci la referendum și 8 din 10 s-au pronunțat pentru secesiune.