Categoria de angajați pentru care ar putea scădea salariile începând din 1 iulie 2024

Salariul minim crește la 3.700 din 1 iulie, față de 3.300 de lei pe lună, cât era inițial. Totuși, sunt unii angajați pentru care salariile ar putea să scadă.
Alina Costache
25 iun. 2024, 11:28
Categoria de angajați pentru care ar putea scădea salariile începând din 1 iulie 2024

În cazul în care Guvernul majorează salariul minim la 3.700 lei de la 1 iulie și crește la 300 lei suma care nu este impozitată, dar menține la 4.000 lei pragul salarial până la care se pot acorda beneficii, salariile unor angajați ar putea scădea sau angajatorii ar putea renunța la unele beneficii acordate angajaților, avertizează Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Guvernul României a adoptat deja o decizie ca salariul minim brut pe țară să crească din 1 iulie 2024. Suma majorată reprezintă veniturile din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii, pentru creşterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Citește și Bacșișul, țeapa de pe nota de plată. Ce a pățit un client la un restaurant din Centrul Vechi din București: „Fiți atenți la bonul fiscal”

Acordarea facilităților la suma de 300 de lei pe lună e condiționată de nedepășirea pragului de 4.000 de lei vrut pe lună realizat din salarii și venituri asimilate salariilor.

CNIPMMR semnalează faptul că aplicarea legii din 1 iulie duce la identificarea unor situații deloc plăcute:

  • Cazul salariaților plătiți cu salariul minim, care nu beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (tichete de valoare)

În această situație veniturile nete ale salariaților cresc cu 284 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la salariul net de 2.079 lei/lună la 2.363 de lei/lună.

  • Cazul salariaților plătiți cu salariul minim, care beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masă – 700 lei/lună)

În această situație, veniturile nete ale salariaților cresc cu 166 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la 2.623 (salariul net + tichete de masă 700 lei/lună) la 2.789 (salariul net + tichete de masă – 700 lei/lună).

Salariu net pentru angajați fară alte deduceri sau persoane în întreținere

Calculul veniturilor este efectuat astfel:

-4.400 lei/brut/lună (3.700 lei + 700 lei tichete de masă) depășind plafonul de 4.000 lei/brut/lună nu se aplică deducerea de 300 lei/lună;

-după aplicarea taxelor și impozitelor, salariatul rămâne cu o valoare netă de 2.789 (salariul net + tichete de masă).

  • Cazul salariaților plătiți cu salariul minim, care beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masă – 300 lei/lună) pentru încadrarea în pragul de 4.000 de lei/lună/brut, în vederea acordării facilităților la scutirea de la plata taxelor pentru suma de 300 de lei/lună.

În această situație, veniturile nete ale salariaților scad cu 23 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024, de la valoarea de 2623 (salariul net + tichete de masă – 700 lei/lună) la 2600 (salariul net + tichete de masă – 300 lei/lună).

Calculul veniturilor este efectuat astfel:

  • 4.000 lei/brut/lună (3.700 lei + 300 lei tichete de masă) se aplică deducerea de 300 lei/lună după aplicarea taxelor și impozitelor, salariatul rămâne cu o valoare netă de 2.600 (salariul net + tichete de masă).

Din cauza necorelării pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim, de la 1 iulie 2024 angajatorii vor renunța la acordarea de alte categorii de beneficii (încadrate ca și venituri asimilate salariilor) la nivelul lunilor anterioare, pentru a se încadra în plafonul mai sus menționat.

Angajații vor întâmpina începând cu 1 iulie 2024 și o situație de inechitate, din cauza faptului că există o mare probabilitate ca angajații cu salariul minim să nu mai primească alte tipuri de venituri asimilate salariilor peste plafonul de 4.000 lei. În multe întreprinderi există riscul renunțării la aceste beneficii pentru toți angajații, pentru a evita aceasta situație de inechitate, arată CNIPMMR.

CNIPMMR cere Guvernului, pentru susţinerea obiectivului privind creşterea veniturilor nete ale persoanelor care realizează venituri din salarii la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, creșterea pragului pentru acordarea facilităților cu 400 lei/lună, la 4.400 lei brut/lună, de la 4.000 lei brut /lună, pentru veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor.

„Creșterea pragului la 4.400 de lei pentru acordarea deducerilor pentru salariați cu salariul minim brut pe economie, contribuie la creșterea veniturilor angajaților fără riscul scăderii veniturilor nete ale acestora, venind în același timp în susținerea solicitărilor și eforturilor angajatorilor de a menține forța de muncă. Mărirea valorii la 4.400 de lei vine in sprijinul IMM-urilor care vor putea acorda alte categorii de venituri asimilate salariilor, în special tichete de masă, fiind un câstig atât pentru angajatori și angajați, cât și Guvern contribuind la menținerea păcii sociale”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Citește și Compania care oferă 2.000 de euro pe lună, cu angajare pe loc! Ce trebuie să faci pentru a lucra aici

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Program TV Insula Iubirii 2025. În ce zile și la ce ore este difuzată celebra emisiune pe Antena 1
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise din 2030. Ordinul venit de la UE. Toți sunt obligați
Playtech.ro
Oraşul din România de unde să cumperi maşini second-hand. Sunt ieftine şi întreţinute
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Ce salariu trebuie să ai pentru a cumpăra o locuință nouă cu credit ipotecar înainte de majorarea TVA
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Când vom ieși din țară pe autostradă. Anunț îmbucurător
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la bloc sau la casă. Regulă pentru toți proprietarii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Sorin Grindeanu își pierde susținerea în partid. Un important lider anunță că nu-l susține ca președinte PSD. „Aici nu e vorba doar de el”
MediaFlux
Unele pensii se majorează de la 1 septembrie! Noul șef al Casei de Pensii a explicat exact
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Kim Jong-un vrea să slăbească. Testează Ozempic pe civili