Ministrul Bogdan Ivan a arătat pe Facebook, cu telefonul în mână, că a înapoiat statului 20 la sută din salariu.
Ivan a explicat, în același video, de ce le cere subalternilor să-i urmeze exemplul.
”Bună ziua tuturor! Tocmai am virat 20 la sută din salariul meu de ministru al Energiei statului român.
Înainte de a le cere tuturor colegilor din companiile de stat din subordinea ministerului, e normal ca eu să fac acest gest. Acum, le cer și lor – și directorilor, și membrilor în consiliile de administrație și de supraveghere să facă același gest, într-un element de normalitate, în care nu putem să cerem doar oamenilor care au venituri mici, doar familiilor tinere aflate la început de drum sau doar bunicilor care au pensii mici să strângă cureaua și să fie solidari cu România în aceste momente.
Eu am făcut-o, îi învit și pe ei să o facă și, în același timp, cred că acest lucru nu rezolvă problemele sistemice ale României, dar trebuie să meargă în paralel cu reformele sistemice ale statului român, indiferent că ești ministru sau director sau ai orice altă funcție în statul român. Cred că te uiți și cu mai multă responsabilitate la ceea ce trebuie să faci direct ca să rezolvi problemele țării tale. Mulțumesc mult tuturor!”, a spus Bogdan Ivan.
Iată, mai jos, ce salarii sunt în Ministerul Energiei, conform ultimei actualizări făcute pe site-ul instituției, la 31 martie 2025.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a făcut, miercuri seară, un apel la șefii instituțiilor de stat cu venituri peste cel al președintelui României, pentru ca aceștia să renunțe benevol la o parte din acești bani.
Întrebat, o zi mai târziu, dacă acest apel a avut deja ecouri favorabile, Anastasiu a spus că mai mulți directori sunt dispuși ”să câștige mai puțin în această perioadă”.
”Au fost oameni și veți vedea în curând directori și de companii, și de entități ale statului care sunt dispuși, voluntar, să câștige mai puțin în această perioadă. Sunt oameni care au conștiință, sunt oameni care văd ce se întâmplă de jur împrejur, care înțeleg eforturi și pe de o parte, și pe de altă parte suferința multor categorii sociale din România și care sunt dispuși să câștige mai puțin. Deși, din punct de vedere contractual, nu poți să faci nimic dacă ești o persoană responsabilă la stat”, a declarat vicepremierul.
La rândul său, ministrul Economiei, Radu Miruță, a vorbit, joi, despre disponibilitatea unor șefi din subordine să renunțe benevol la o parte din salariul uriaș, subliniind că nu a văzut până acum ”minunea asta”. Miruță a adăugat însă că acest lucru ”va veni în sens invers, adică de la minister” spre șefii de companii plătiți regește.
Ulterior însă, Ministrul Economiei a publicat un mesaj prin care îl felicită pe bugetarul de lux Flavius Cladoveanu, director al Incertrans (Institutul de Cercetări în Transporturi), care și-a redus salariul gigantic de 53.910 lei la unul de 14.000 de lei.