Burse școlare 2025-2026. Potrivit ministrului Educației, cheltuielile cu bursele au ajuns la 7 miliarde de lei și nu mai pot fi susținute din punct de vedere financiar.
Daniel David a anunțat că majoritatea categoriilor de burse vor dispărea începând cu noul an școlar. Vor fi păstrate doar bursele de merit și cele sociale.
Pentru a beneficia în continuare de bursa de merit, elevii trebuie să aibă minim media 9. De asemenea, aceasta
Reamintim că în anul școlar 2024-2025 s-au acordat șase tipuri de burse:
bursă de excelență olimpică I;
bursă de excelență olimpică II;
bursă de merit;
bursă de reziliență;
bursă socială
bursă tehnologică
Iată câți bani au încasat lunar elevii în anul școlar 2024-2025:
pentru bursa de merit au primit 450 lei/lună;
pentru bursa de reziliență au primit 300 lei/lună;
pentru bursa socială au primit 300 lei/lună;
pentru bursa tehnologic au primit 300 lei/lună.
Bursele de excelență olimpică au ajuns și la 3.700 de lei, cât salariul minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de premiul obținut la o competiție internațională.
De asemenea, au primit burse de sprijin și mamele minore. Acestea erau în valoare de 700 de lei pe lună.
Ministrul Educației a menționat că avem unul dintre cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii.
„Creșterea spectaculoasă din ultimii ani nu poate să fie susținută. Cred că a fost o intenție bună, dar este nesustenabilă! Avem unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, fără să fim una din forțele economice ale lumii sau să avem un impact clar demonstrat pe tot sistemul actual de burse.
Dar, mai important, sincer și direct spus, mai ales acum în criză, nu ne mai permitem financiar acest sistem! Spre exemplu, trebuie să înțelegem că cheltuielile anuale cu aceste burse sunt acum spre 7 miliarde de RON, adică aproape un sfert din deficitul pentru care întoarcem țara pe dos și peste tot bugetul cercetării-dezvoltării-inovării din țară”, a spus ministrul Daniel David într-un comunicat de presă.
Bursele se vor acorda doar pentru timpul în care elevii se află la școală, adică în procesul educațional.
”Acolo unde legea obligă să ne raportăm la salariul minim pe economie, o vom face la salariul net, nu brut, în condițiile în care bursele nu se impozitează;
Bursele sociale vor trebui să fie acordate prin instituțiile autorităților locale de asistență socială, după o metodologie inițiată de Ministerul Educației;
În acest fel, definim corect „incluziunea” și „meritul”, fără să le distorsionăm sensurile corecte, iar copiii care au nevoie vor fi protejați prin burse sociale, iar cei care sunt foarte performanți vor fi susținuți atât cât ne permitem acum. Odată ce facem aceste reorganizări raționale și decente, sunt convins că scontata mărire treptată a bugetului în anii care vin va aduce resurse suplimentare”, a transmis ministrul Daniel David, potrivit Antena 3.