Ce este gingivita şi cum scapi de ea

E suficient să nu te speli pe dinți câteva zile că gingia și se înroșește și se inflamează. Placa bacteriană este de vină, explică Dr. Smaranda Ionescu. Iată care sunt consecințele nefaste ale igienei precare și cât de grav ne putem îmbolnăvi din această cauză.
Iulian Tudor
01 feb. 2017, 06:44
Ce este gingivita şi cum scapi de ea

Gingivita reprezintă o inflamaţie de cauză microbiană a papilei interdentare şi a gingiei care înconjoară dintele. Gingia sănătoasă are culoarea roz pal. În timpul gingivitei această devine mai roşie, mai umflată, foarte sensibilă, sângerând la periaj sau în timpul masticației alimentelor mai dure. Inflamația gingiei cauzează, de asemenea, şi respiraţia urât mirositoare„, a declarat, pentru doctorulzilei.ro, dr. Smaranda Ionescu.

Nu uitați să vă spălați pe dinți. Afecțiunea este declanșată, de fapt, de o proastă igienă orală. „S-a constatat că gingivita apare predominant la persoanele care întrerup igienă orală pe o perioadă de 7-8 zile, suficient cât să se creeze placa bacteriană (pelicula de bacterii ce rămâne pe suprafeţele dinţilor nefiind îndepărtată prin periaj) apoi transformânduse în tartru care determină un contact foarte strâns al plăcii bacteriene cu ţesutul gingival„, spune medicul. Alţi factori favorizanți apariţiei gingivitei sunt înghesuirile dentare, coroanele şi punţile dentare neadaptate, obturații coronare în exces sau în contact direct cu gingia, carii de colet, carii secundare ce retenţionează resturi alimentare, fumatul.

Nu contează vârsta. „Gingivită poate apărea şi la tineri cu vârste între 11 şi 14 ani în perioada pubertară, la femei însărcinate – datorită dereglărilor hormonale, la diabetici, la persoanele care prezintă carenţă de vitamina C, la cei care au leucemie ori anemii”, spune stomatologul. Netratarea corespunzătoare a gingivitei sau folosirea „leacurilor băbești” pot duce la parodontită marginală şi la boli parodontale grave, urmate în timp de pierderea dinților.

Gingivita poate fi prevenită având o igienă orală regulată care include periajul dentar efectuat corect de 2 – 3 ori pe zi, folosirea aței dentare sau a duşului bucal şi a apei de gură.

Tratamentul gingivitei în faza incipientă este reprezentat de îndepărtarea factorului cauzator – placă bacteriană. După tratament, starea gingiei este reevaluată şi medicul stomatolog stabileşte periodicitatea vizitelor şi necesitatea efectuării detartrajului şi a periajului profesional în cabinet.

Citeşte şi Asta e cea mai uşoară metodă prin care scapi de durerile de dinţi! Stomatologii sunt uimiţi

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Sondaj: Susținerea pentru Ucraina într-un acord de pace teritorial este împărțită în Europa
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)