Toate tipurile de măsline gata de a fi consumate sunt murate, mai exact înmuiate în apă, ulei sau păstrate în saramură. Cele mai cunoscute sunt măslinele kalamata, originare din Grecia. Pot fi de diverse culori şi se recunosc după coaja uşor încreţită şi forma migdalată.
Măslinele verzi
Măslinele verzi sunt culese din pom când sunt încă necoapte şi au un gust uşor amărui. Ele sunt bogate în vitamina E, fier şi fibre. De asemenea, conţin polifenoli şi flavonoide cu proprietăţi antiinflamatoare. Sunt o sursă bună de acid oleic, potasiu, fosfor, zinc şi calciu, betacaroten, vitaminele D şi K. Se numără printre cele mai sănătoase măsline fiindcă nu sunt colorate artificial şi au un indice glicemic mai mic. Datorită grăsimilor bune din componenţa lor, protejează sistemul cardiovascular. Ajută vederea, întăresc firul de păr şi mențin elasticitatea pielii. Datorită conţinutului de fibre, îmbunătăţesc funcţia hepatică și intestinală. În magazine, le găseşti ca atare sau fără sâmburi, umplute cu brânzeturi sau cu ton.
Măslinele negre
În timp ce unii preferă gustul acrișor al măslinelor verzi, alţii se arată mai atraşi de textura moale şi gustul uşor dulceag al măslinelor negre. Ele au un conţinut mai mare de uleiuri naturale și de zaharuri, deoarece au fost lăsate la copt mai mult timp. În comerț, găsești o varietate de măsline negre, de la soiuri din Italia, Spania, Portugalia la varietăți păstrate în ulei sau condimentate cu ierburi aromatice.
Măslinele maro
Acest tip de măsline se obţine din măsline verzi puse la saramură. Sunt bogate în vitamine şi minerale. Sunt bune în curele de slăbire și ajută digestia.
Bine de ştiut!
Consumul măslinelor trebuie controlat, deoarece conţin cantităţi mari de sodiu, care poate provoca hipertensiune arterială. Totuşi, persoanele care suferă de constipaţie le pot consuma într-o cantitate mai mare, întrucât au efect laxativ