Un lucru e cert: daca rosiile inca nu se gasesc din abundenta in dieta ta, ar trebui sa incepi sa le consumi cat mai des cu putinta, in special in lunile de vara.
Motive sunt nenumarate: aceste fructe (pentru ca rosia este un fruct, nu o leguma) au un continut foarte mare de licopen, care protejeaza ADN-ul celular si diminueaza riscul de cancer, in special de cancer la plamani (aviz fumatorilor activi/ pasivi!); rosiile contin vitaminele A, B, C, E si K, protejeaza organismul de efectul radicalilor liberi, imbunatatesc vederea, regleaza tensiunea arteriala si scad nivelul de colesterol, protejeaza sanatatea sistemului osos (contin si cantitati semnificative de calciu si magneziu), intaresc sistemul imunitar si contribuie la asimilarea mai buna a fierului in organism, scrie topfitness.ro.
Dieta cu pepene roşu care te slăbeşte în timp record. Meniul complet
Mai mult, rosiile sunt extraordinare intr-o cura de slabire intrucat scad pofta de mancare diminuand nivelul de grelina, au un continut mare de apa si fibre, iar din punct de vedere al caloriilor, o rosie medie are in jur de 20 calorii.
Dar, in combinatie cu branza, mai putem spera ca acul cantarului sa ne faca o surpriza placuta?
Rosiile – fructe din categoria “acide”, insa cu mai putin zahar – pot fi combinate cu orice legume verzi, dar si cu alimente bogate in proteine sau grasimi sanatoase, cum ar fi branza, nucile sau avocado. Acest lucru pare sa contrazica regula conform careia nu trebuie sa consumam fructele acide cu proteine, dar branza si nucile nu se descompun atat de repede, astfel riscul de a fermenta fiind diminuat.
De ce rosiile cu branza ingrasa? In principal, din doua motive: primul ar fi acela ca branza este un aliment bogat in grasimi, iar alaturi de rosii poate fi consumata in cantitati mari pe toata perioada sezonului; cel de-al doilea motiv este ca, de cele mai multe ori, o salata de rosii cu branza este insotita de ulei şi de paine din plin!
Dezavantajele dietei cu rosii si branza
Pe langa beneficii, dieta cu rosii si branza poate avea si efecte adverse asupra sanatatii tale. In primul rand, daca nu consumi rosii din gradina proprie sau de la persoane cunoscute, despre care stii exact ca nu folosesc pesticide, este posibil sa iti faci stocuri generoase de substante toxice in organism. Stii doar ca multe dintre legumele pe care le gasesti in comert contin pesticide.
Meniul pe baza de rosii si branza nu este echilibrat din punct de vedere nutritional, tocmai de aceea nu este recomandata consumarea lui decat ocazional, nicidecum zilnic.
Consumate in cantitati mari, rosiile favorizeaza aparitia inflamatiilor in diverse locuri sensibile ale corpului. Asa se face ca dieta cu rosii si branza iti poate da dureri de cap sau dureri de articulatii. Branza consumata in cantitati mari poate favoriza dereglarile hormonale si aparitia anumitor tipuri de cancer, din cauza continutului ridicat de cazeina, o proteina animala despre care specialistii sustin ca stimuleaza aparitia tumorilor canceroase.
In plus, trebuie sa fii foarte atenta ce fel de branza consumi.
Branza telemea – contine prea multa sare si prea multe grasimi, care favorizeaa retentia apei in organism, respectiv ingrasarea
Mozzarella – contine grasimi, dar nu are sare
Cascavalul – este foarte bogat in grasimi
Casul – contine multe grasimi.