Ce şi cât trebuie să mănânce zilnic un copil de 1-3 ani

Ce si cat trebuie sa manance zilnic un copil de 1-3 ani sunt subiecte care ii preocupa adesea pe parinti. Dr. Sabina Bica de la Clinica de Nutritie KiloStop si bloggerita in timpul liber pe www.smartmama.ro ofera mai multe detalii pentru Superbebe.
Iulian Tudor
01 dec. 2018, 08:39
Ce şi cât trebuie să mănânce zilnic un copil de 1-3 ani

Cand copiii ajung la varsta de un an, multe mamici au tendinta de a-si schimba asteptarile in privinta dietei celor mici. In primul rand, suntem tentate sa presupunem ca ei vor manca mai mult decat atunci cand erau bebelusi, ceea ce ne poate crea un sentiment de implinire care… se intampla totusi sa nu fie confirmat de realitate. Nu va panicati, pentru ca acest lucru este cat se poate de firesc!

Dr. Sabina Bica

Acum copiii intra intr-o asa-zisa „etapa mofturoasa”: devin mai constienti de mancare, testeaza mai multe preparate si incep sa devina selectivi in privinta preferintelor alimentare. In fond, asa incepem sa ne formam gusturile. Pe de alta parte, ritmul de crestere al copilului incetineste dupa varsta de un an, deci organismul nu mai are nevoie de un aport atat de mare de energie, raportat la kilogramele actuale.

Regula „Sanatos = Bun”

Va sfatuiesc sa va relaxati, acceptand ca daca ii oferiti celui mic alimente sanatoase, potrivite pentru varsta lui, nu este necesar sa ii numarati, eventual cu ingrijorarea de care stiu din proprie experienta ca este capabila o proaspata mamica, fiecare inghititura de mancare. Un copil sanatos va simti intotdeauna singur cat are nevoie sa manance, fara interventii speciale.

Ceea ce tine insa de voi este sa ii puneti la dispozitie alimente de cea mai buna calitate si cat mai variate.

Aici bifati doua avantaje din start: copilul primeste macro si micronutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios si isi formeaza totodata preferinte alimentare sanatoase, care ii vor influenta in mod hotarator stilul de viata.

As vrea sa fac o mentiune speciala in privinta gustarilor dulci sau sarate de tipul biscuitilor, ciocolatei, floricelelor de porumb, pufuletilor. Toate acestea sunt acceptabile numai ocazional. Sub nicio forma, nu le transformati in obiceiuri zilnice sau in recompense pentru comportamentele dorite: „Ce copil bun esti ca ai mancat tot!”, „Daca mananci mancare, iti dau si desert!” etc.

Citeste si: Cum ar trebui sa arate un meniu echilibrat la gradinita?

Regula „5-5-3-2 in fiecare zi”

Pentru un plus de siguranta, va recomand ghidul elaborat de British Nutrition Foundation (www.nutrition.org.uk), care va poate ajuta sa ii oferiti celui mic portiile potrivite pentru el. In fiecare zi, copilul trebuie sa manance:

5 portii de fainoase
5 portii de legume si fructe
3 portii de lactate
2 portii de proteine (se transforma in 3 pentru copiii vegetarieni)
Bineinteles, unii copii sunt mai mancaciosi decat altii, mai activi sau trec prin perioade de crestere intensa, de aceea nu se impune sa le limitam portiile atata vreme cat in farfurie se regasesc alimente sanatoase.

Exemple de portii pentru copiii de 1-3 ani

Continuarea articolului pe superbebe.ro.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia declară stare de urgență federală din cauza scurgerii de țiței în Marea Neagră
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)