ECONOMICA.NET vă prezintă în serial lista completă a beneficiilor pe care le primeşte personalul încadrat în instituţii bugetare, iar acum a venit rândul angajaţilor din toate instituţiile care coordonează protecţia socială şi munca în România.
Salariaţii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, o instituţie cu circa 60 de posturi, primesc cele mai multe, dar şi cele mai mari sporuri şi beneficii: de la stimulente brute lunare de până la 3.700 lei, indemnizaţie de conducere, până la sporuri de audit, vechime şi control financiar preventiv. De altfel, sunt singurii angajaţi de sub cupola Ministerului Muncii care primesc stimulente! Casa Naţională de Pensii, care plăteşte şi gestionează pensiile românilor, are un singur spor, deja celebru – pentru condiţii vătămătoare, în vreme ce angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care administrează plata beneficiilor sociale către mai mult de 4 milioane de persoane, nu primesc niciun spor.
Concret, 59 de salariaţi ai Autorităţii încasează stimulente cuprinse între 475 lei şi 3.700 lei brut lunar per beneficiar.
Şase angajaţi ai Autorităţii primesc lunar indemnizaţie de conducere, cuprinsă între 20% şi 45% din salariul de încadrare.
Printre sporurile acordate de Autoritate salariaţilor săi se numără şi sporul de audit, sporul de control financiar preventiv şi sporul de vechime.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) urmează în clasamentul instituţiilor de sub cupola Ministerului Muncii care oferă cele mai multe beneficii salariaţilor săi.
De exemplu, membrii consiliului de administraţie al ANOFM, dar şi membrii consiliilor consultative ale Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă încasează indemnizaţie pentru fiecare şedinţă la care participă. Valoarea acestui drept este de 10% din indemnizaţia şefului ANOFM, respectiv de 10% din salariul de bază al directorului executiv al agenţiei teritoriale.
Mai mult, şefului ANOFM i se plătesc cheltuielile cu locuinţa de serviciu şi utilităţile, în valoare de peste 1.500 lei lunar.
Tot personalul AJOFM Suceava încasează spor pentru condiţii vătămătoare.
Salariaţii din aparatul Ministerului Muncii primesc spor de condiţii vătămătoare iar cei care lucrează în proiecte finanţate din fonduri europene beneficiază de majorare cu până la 62.5% a salariului de bază pe perioada derulării proiectelor.
În contrast, cele mai puţine sporuri sunt acordate salariaţilor Casei Naţionale de Pensii şi ai Autoritaţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Şi unii, şi alţii primesc doar deja celebrul spor pentru condiţii vătămătoare.
Mai mult, angajaţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, care administrează plata beneficiilor sociale către mai mult de 4 milioane de persoane, nu primesc niciun spor.
Salariaţii Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi primesc cele mai multe, dar şi cele mai consistente sporuri dintre toţi angajaţii instituţiilor din subordinea şi din autoritatea Ministerului Muncii.
Ce sporuri primesc angajaţii din Ministerul Muncii şi instituţii subordonate afli, în cifre şi sume concrete, afli pe ECONOMICA.NET