CNCD: Cele mai frecvente discriminări sunt cele legate de vârstă, gen, etnie şi dizabilităţi

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat joi, la Alba Iulia, că cele mai vizate discriminări sunt cele legate de criteriul de vârstă, de gen, de etnie și de dizabilități, în timp ce la nivel de percepție cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, al consumatorilor de droguri și al celor cu probleme mentale.
Iulian Tudor
15 oct. 2015, 16:02
CNCD: Cele mai frecvente discriminări sunt cele legate de vârstă, gen, etnie şi dizabilităţi

„Cele mai vizate discriminări — în special criteriul de vârstă, criteriul de gen, etnic, dizabilitate. Dar, la nivel de percepție, cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, consumatori de droguri și cu dizabilități mentale, mai ales în accesul la muncă”, a spus, într-o conferință de presă, președintele CNDC, potrivit Agerpres.

Asztalos Csaba a subliniat că o ‘problemă serioasă’ este și cea privind condiția femeii în raporturile de muncă, mai ales dacă aceasta își asumă o sarcină.

„Există practici discriminatorii chiar și în mass media. Sunt exemple de posturi de televiziune care practică contracte de muncă pe perioadă determinată, 3 luni, 6 luni, iar în momentul în care o angajată rămâne însărcinată, nu i se mai prelungește contractul de muncă. Și asta în presă e foarte prezent”, a susținut președintele CNDC.

El a adăugat că astfel persoanele în cauză nu pot beneficia de o protecție socială și de un posibil concediu de creștere a copilului.

Avem practici în zona bancar-financiară. În momentul în care femeia se întoarce din concediul de creștere a copilului, efectiv este hărțuită, nu mai primește aceleași atribuții sau, brusc, i se schimbă localitatea unde își desfășoară munca. De exemplu, dacă a lucrat la Alba Iulia e posibil să o trimită la Galați și, atunci, cu siguranță va ceda contractul de muncă, pentru că nu-și va asuma această schimbare”, a declarat Asztalos Csaba.

El a subliniat că discursul de ură este, de asemenea, o problemă.

„Discursul de ură este, de asemenea, o problemă reală. Aici avem în special o dinamică a discursului de ură pe internet”, a spus președintele CNDC, menționând că există o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție potrivit căreia rețelele de socializare constituie spațiu public.

Asztalos Csaba a menționat că există o uniformitate a regiunilor de dezvoltare în ceea ce privește numărul de plângeri adresate CNDC.

Avem o ‘hartă’ a plângerilor pe care le înregistrăm la CNDC, care se realizează pe regiuni de dezvoltare. Avem aproape o uniformitate. Cam din toate cele opt regiuni de dezvoltare primim cam același număr de plângeri”, a spus Asztalos. El a menționat că un număr ceva mai mare este în Regiunea București-Ilfov.

Președintele CNDC a mai spus că din mediul rural sunt mai puține plângeri, mediul urban fiind mult mai activ în acest sens.

Asztalos Csaba a menționat, totodată, că a crescut numărul de cazuri în care s-a constatat fapta de discriminare.

„Numărul de plângeri se situează undeva între 800 și 900 pe an, dar numărul de cazuri în care s-au aplicat sancțiuni a crescut. De exemplu, anul trecut am avut 143 de sancțiuni, raportat la anul precedent, când am avut 103 sancțiuni”, a precizat președintele CNDC.

Conform acestuia, dacă un cetățean se adresează direct instanței de judecată, judecătorul are obligația să solicite un punct de vedere consultativ pe problemele de discriminare de la instituția specializată, CNDC emițând anual în jur de 4.000-4.500 de puncte de vedere în toată țara.

Asztalos Csaba a participat joi la Alba Iulia la cea de-a VIII-a Conferință EuRoQuod — Rețeaua națională a judecătorilor coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene, manifestare organizată de Curtea de Apel Alba Iulia și Institutul Național al Magistraturii.

Citeşte şi CNCD, apel la un limbaj şi un comportament nediscriminatorii privind criza refugiaţilor

 

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)