Cernobîl a devenit oficial sit turistic. Preşedintele Zelenski a semnat decretul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că intenţionează să transforme regiunea din jurul Cernobîlului în sit turistic. El a şi semnat un decret în acest sens.

RomaniaTV.net
13 iul. 2019, 17:01
Cernobîl a devenit oficial sit turistic. Preşedintele Zelenski a semnat decretul

„Cernobîl este un element negativ pentru imaginea ucraineană. A venit vremea să schimbăm acest lucru”, a afirmat Volodimir Zelenski. „Vom crea un coridor verde pentru turişti. Cernobîl este un loc unic pe planetă unde natura a renăscut după un enorm dezastru provocat de om. Trebuie să arătăm acest loc lumii: oamenilor de ştiinţă, ecologiştilor, istoricilor şi turiştilor”.

În aprilie 1986, un reactor de la centrala nucleară din Cernobîl a explodat, devenind cea mai mare catastrofă nucleară din istorie. Această explozie a trimis un val radioactiv de-a lungul Europei.

BBC precizează că o suprafaţă de 50.000 de kilometri pătraţi de pământ a fost contaminată. Tursimul există deja în regiune, explodând de altfel datorită difuzării miniseriei „Cernobîl” de la postul HBO. Recent, Le Figaro anunţa că regiunea a primit din 2010 în jur de 30.000 de vizitatori pe an. Rezervările au crescut cu 40% odată cu difuzarea serialului de televiziune, scrie news.ro.

Guvernul va introduce şi un sistem electronic de bilete pentru vizitatori.

Anumite reguli de securitate vor trebui respectate. „Turismul nu este periculos dacă respectăm regulile de securitate. De exemplu, la Prîpeat, nu trebuie nici să mâncăm, nici să bem sau să fumăm, nici chiar să călcăm pe iarbă sau să intrăm în clădirile cu risc de ingerare a unei singure particule calde, adică a unui bob de praf care conţine un atom de plutoniu”, a detaliat Galia Ackerman, specialist, autoarea cărţii „A traversa Cernobîl”, citată de La Croix.

Decretul semnat de preşedintele ucrainean prevede şi stabilirea unor planuri pentru căile navigabile. Sunt necesare mai multe trasee de drumeţie iar reţelele de telefonie mobilă trebuie să fie îmbunătăţite. De asemenea, sunt necesare măsuri care ar trebui să permită supravegherea turismului, pentru că nu sunt suficiente pentru a evita ca Cernobîl să nu devină un „Disneyland morbid”, aşa cum a spus Galia Ackerman, sau în care utilizatorii de Instagram cu memorie scurtă să intre în scenă pentru a posta fotografia perfectă.

Un număr de 31 de oameni au murit pe loc, iar zeci de mii de oameni au părăsit apoi zona. Numărul celor ucişi din cauza radiaţiilor este încă un subiect de dezbatere.

Un studiu realizat în Belarus estimează că numărul total al deceselor în urma cancerelor provocate de radiaţii este de 115.000, faţă de 9.000, cât estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.