Chiriaș sau proprietar? Este rentabil să cumperi un apartament pe care să-l dai în chirie

Piața imobiliară din România este într-o continuă dezvoltare. Cererea crescută în domeniul imobiliarelor duce însă, implicit, și la creșterea prețurilor. Ionuț Negoiță, fostul patron de la Dinamo, unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din România, este de părere că prețurile imobilelor din București sunt ”accesibile”. 

11 apr. 2024, 11:10
Chiriaș sau proprietar? Este rentabil să cumperi un apartament pe care să-l dai în chirie

Piața imobiliară din România este într-o continuă dezvoltare. În București se poate observa o creștere constantă a prețurilor locuințelor, determinată de cererea ridicată, dar și de oferta limitată. Cu toate acestea Ionuț Negoiță, unul dintre cei mai de succes dezvoltatori imobiliari din România, a afirmat la Antena 3 că prețurile imobilelor din București sunt ”accesibile”.

Citește și: Metoda prin care băncile românești obțin două milioane de euro din dobânzi. Cum este afectată economia

”Bucureștiul este la nivel de Sofia și cam atât, în condițiile în care Bucureștiul, din punct de vedere economic, și nu numai, este mult peste Sofia. Totdeauna, noi ne comparăm cu capitale precum Budapesta, Praga, Varșovia, unde prețurile sunt aproape duble față de București. Deci Bucureștiul este încă accesibil din punct de vedere al imobiliarelor”, a spus Ionuț Negoiță.

Potrivit antreprenorului, prețurile locuințelor vor crește mult în următorii ani.

”La un moment dat, la nivel de țară, era un deficit de aproximativ un milion de locuințe. Însă nevoia este un aspect, dar a cumpăra este un alt aspect. Ne dorim multe, dar ajungem la punctul în care trebuie să ne întrebăm ce posibilități avem. Pe măsură ce România crește din punct de vedere economic, cresc și veniturile românilor și vor crește și prețurile locuințelor, cu siguranță”, a explicat antreprenorul.

”Toate țările dezvoltate au ajuns la un plafon, la un nivel de maturitate și saturare a cererii și ofertei. Practic au devenit foarte scumpe, ba chiar prețurile au crescut în pandemie și în ultimii ani, deși pare ciudat, dar asta este realitatea.

Noi venim destul de mult din urmă și avem de recuperat foarte mult. În România va mai fi de construit, în toate domeniile, și ca autostrăzi, și fabrici, adică tot ce înseamnă infrastructură feroviară, rutieră, avem foarte mult de lucru ca să prindem din urmă țările respective. Și la un moment dat, când ele se construiesc și ajungem la un nivel de echilibru între cerere și ofertă, vom ajunge și noi să fim acolo, cu mici urcușuri sau coborâșuri”, a explicat Ionuț Negoiță la Antena 3 CNN.

Citește și: Facturi energie 2024. Se elimină „taxa pe soare”, veste bună pentru toţi românii, cu cât scad costurile de la 1 aprilie

 

Chiriaș sau proprietar? Este rentabil să cumperi un apartament pe care să-l dai în chirie

”România este pe primul loc în Europa, cu 96% proprietari. Asta spune mult! Unii spun că așa este românul, are mentalitatea de a fi proprietar. Eu zic că nu neapărat… Cine nu și-ar dori să fie proprietar? Problema altor țări, sau a cetățenilor altor țări, este faptul că locuințele sunt foarte scumpe și nu și le pot permite.

Când ești proprietar, îți și permiți, mental vorbind, să faci niște investiții și să îți faci un confort al tău, pentru că știi că acolo vei sta 10, 20 de ani. Poate la un moment dat vrei să schimbi, dar vinzi o proprietate și cumperi altă proprietate. Și atunci ți-o amenajezi cum vrei tu.

În schimb, când ești chiriaș, vine proprietarul și îți spune că s-a hotărât să vândă, sau îți crește chiria, și atunci nici nu îți vine să investești în casa respectivă, pentru că nu este a ta”, a mai explicat antreprenorul.

”Partea bună la rezidențial, dacă tu cumperi un apartament să îl închiriezi, este faptul că ai o proprietate tangibilă, palpabilă, cu care nu ar trebui să ai probleme, Mai ales dacă este nouă. O dai în chirie, pe de o parte încasezi o chirie lunară, ai un câștig palpabil, pe de altă parte obligatoriu ai o apreciere a valorii proprietății. (…) Punând un 5% randamentul din chirie, ai un 15%. Inflația doar în ultimii ani a fost mai mare, de 7, 8, dar în rest este de 2, 3, 4%. Adică tu ai mult peste inflație. Eu văd un randament foarte bun”, a mai spus Ionuț Negoiță.