Cifre alarmante anunțate de Petre Daea: „Cea mai slabă recoltă de porumb din ultimii 15 ani, în 2022″

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat o puternică lovitură pentru România. La final de 2022, țara noastră va consemna cea mai slabă producție de porumb din ultimii 15 ani. 

04 dec. 2022, 18:13
Cifre alarmante anunțate de Petre Daea: „Cea mai slabă recoltă de porumb din ultimii 15 ani, în 2022″

Din 2007 nu a mai raportat România o producție de porumb atât de slabă, susține oficialul PSD de la Agricultură. De vină pentru această contraperformanță este seceta pedologică, a precizat „Nea Petrică”.

Recolta este mai scăzută cu 40-50% față de anii precedenți, însă tot va fi de ajuns pentru a asigura consumul intern, susține Petre Daea. În plus, va exista și o cantitate disponibilă pentru export.

„Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007”, a declarat Petre Daea.

 

Verdictul ministrului Petre Daea

 

Liderul de la MADR va anunța în curând întreaga cantitate de porumb recoltată.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar.

Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Pentru producția de semințe de floarea-soarelui, ministrul a anunțat o cantitate uriașă.

„La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a mai declarat Petre Daea.