Cine sunt actorii din spatele conflictelor armate din lume! Mircea Geoană: „Există un risc autentic pe care încercăm să îl ținem sub control. Har, Domului că suntem în NATO”

Mircea Geoană a vorbit despre importanța apartenenței României la NATO, în contextul conflictelor și tensiunilor globale. Mai mult, secretarul NATO a dezvăluit cine sunt actorii care manevează din umbră aceste operațiuni.

23 apr. 2024, 22:52
Cine sunt actorii din spatele conflictelor armate din lume! Mircea Geoană: „Există un risc autentic pe care încercăm să îl ținem sub control. Har, Domului că suntem în NATO”
Cine sunt actorii din spatele conflictelor armate din lume! Mircea Geoană: „Există un risc autentic pe care încercăm să îl ținem sub control. Har, Domului că suntem în NATO”

Mircea Geoană a vorbit despre conflictele cu care ne confruntăm la nivel global, iar cu această ocazie a subliniat importanța NATO, în contextul actual, mai ales în ceea ce privește invazia Rusiei în Ucraina.

„Nu vedem condiții reunite, înțeleg îngrijorările celor de acasă. Avem părinți, prieteni, un război la granițe provoacă îngrijorare. Vorbim de aniversarea noastră de 20 de ani a NATO, slavă Domnului. Combinația de crize tensionate, război prelungit în Ucraina. O situație care este încă volatilă în Orientul Mijlociu, și în Taiwan sunt probleme, există inflație, creștere de prețuri. Sunt îngrijorat din cauza acestui cumul de nori negri, trebuie să sprijinim în continuare Ucraina, și evident, să ne întărim societatea”, a explicat Mircea Geoană pentru Antena 3.

Citește și: Mircea Geoană, anunț de ultimă oră despre candidatura sa la alegerile prezidențiale! ”Văzând ce se întâmplă în țară, sunt mai aproape de a lua o decizie”

În ceea ce privește actorii care manevrează din umbră aceste operațiuni periculoase, Mircea Geoană a încercat să explice care sunt interesele principalelor țări implicate.

„Vedem o congregație de state autoritate care din motive diferite, din motive strategii, Iranul sprijină Rusia, China ajută Rusia, indirect, dar util. Iranul ajută Rusia. Cât de mult din aceste lucruri sunt coordonate, dar oportunistic vorbind are tot motivul. Fostul Wagner, actual corp de lucru din Africa, continuă să aibă succes, nu există o coordonare între cei patru actori există o corelare în mod clar. Nu întâmplător, Marea Neagră și Mediteraneană sunt împreună, NATO așa le vede. România nu e departe de Orientul Mijlociu, sunt facilități dar și riscuri, trebuie să fim vigilenți.

Există un al treilea front, frontul dezinformării ruse și nu numai, cu atât mai mult în țări. Război cibernetic, hibrid, e o perioadă complicată. E o confruntare destul de aspră pe un front în spatele a ceea ce comentăm în fiecare zi, dar pe care le analizăm și încercăm să le contraatacăm. NATO lucrează și cu G7, noi trebuie să ne apărăm democrațiile. Securitate cibernetică, democratică, economică.

Există un risc autentic pe care încercăm să îl ținem sub control. Am comunicat tuturor părților interesante, importanța ca aceste situații să nu conducă la escaladare.

E un moment complicat, un moment în care avem un risc de tensiuni pe o scară mai largă. E un moment complicat, un moment în care avem un risc de tensiuni pe o scară mai largă. Există în continuare conflictul din Gaza, dar să sperăm că va rămâne un conflict relativ limitat, e o perioadă plină de riscuri, o perioadă în care spun încă odată Har, Domnului că suntem în NATO.

De-o manieră paradoxală, România nu a fost niciodată mai valoroasă din punct de vedere strategic. România este o țară care contează colosal de mult în strategii. Dacă reușim să punem geografia țării noastre în această zonă agitate cred că am putea câștiga la nivel de trai, la nivel de viață și la un nivel pe care îl merită toți românii”, a declarat Mircea Geaonă pentru Antena 3.

Citește și: Ionuţ Stroe, despre prezidenţiale: Pariez pe domnul Ciucă. Referitor la Mircea Geoană, puţină modestie n-ar strica!