„În România de azi, un copil din cinci abandonează școala. Este vorba despre viitorul a sute de mii de oameni, despre viitorul nostru ca societate. Trebuie să rupem acest cerc: sărăcia care duce la abandonarea școlii, care duce înapoi la sărăcie. Este nevoie de politici noi și de o abordare integrată, pe care am lansat-o odată cu Pachetul de măsuri anti-sărăcie, în februarie 2016. Aceeași abordare este preluată azi în programul ”Școala pentru toți”, lansat în consultare publică de Ministerul Fondurilor Europene. Vă invit să participați la această consultare. Este datoria noastră să ne sprijinim copiii și tinerii să meargă la școală„, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.
Ministerul Fondurilor Europene a lansat, joi, spre consultare publică, un ghid pentru „Școală pentru toți”, un program de educație cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020).
” „Școală pentru toți” susține pachetul de măsuri anti-sărăcie lansat de Guvernul României în luna februarie 2016 și are ca beneficiari finali copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar; tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor s-o reia; cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor„, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Fondurilor Europene.
„Abordarea cu care venim în cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet nouă față de exercițiul financiar anterior, fiind bazată pe realitate. Iar realitatea este că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii este aproape dublă față de media din UE, iar tendința de creștere a atins o cotă alarmantă. Este nevoie de intervenție rapidă. Începem o epocă în care vom da bani europeni pentru impact real în viața oamenilor – nu pentru chitanțe și hârtii”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.
În România, rata abandonului școlar se situează la 19,1%, potrivit Eurostat, și trebuie redusă până la 11,3% până în 2020.
Etapa de consultare publică a ghidului lansat joi se încheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august.