„Locul adunării, Ansamblul monumental Calea Eroilor din Târgu-Jiu, omagiu adus de Constantin Brâncuși eroilor războiului, ne îndeamnă să vorbim despre datoria fiecăruia dintre noi de a participa, după puteri, prin fapte sau gânduri, la păstrarea moștenirii marelui sculptor. V-a oferit Brâncuși în îngrijire această Cale a Eroilor și noi, inclusiv Guvernul, avem datoria să vă ajutăm să faceți acest lucru. I-am spus domnului primar că aveți toată disponibilitatea Guvernului pentru a duce la capăt acest proiect de restaurare a Căii Eroilor și să punem acest loc dincolo de locul fizic în care se află, în locul pe care Brâncuși îl merită nu doar în inima și în istoria noastră, ci și în memoria colectivă universală”, a spus Dacian Cioloș, potrivit Agerpres.
Premierul a mai afirmat că este important ca respectivele lucrări să nu fie închise într-un cufăr, ci să fie disponibile publicului.
„Îi invit pe toți compatrioții mei să reflecteze la faptul că, nu cu foarte mulți ani în urmă, în vremea regimului comunist, România a refuzat moștenirea artistică și culturală a lui Brâncuși. Rămânerii în țară a cât mai multor opere brâncușiene nu i se pot contrapune argumente de ordin contabil sau politic și e important nu doar ca aceste opere să rămână în țară, dar e important ca ele să nu rămână închise într-un cufăr la cineva, ci ele să fie disponibile, să fie văzute, admirate și înțelepciunea lor să poată să fie transmisă pentru toți cei care doresc și vor să se inspire din acest izvor infinit de înțelepciune care a fost Brâncuși”, a conchis Dacian Cioloș.
Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au participat vineri, la Târgu-Jiu, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de la Primul Război Mondial și a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.