„Avem proceduri. Probabil că lucrurile trebuie luate etapă cu etapă şi, ştiţi, peste tot, dincolo de legi, dincolo de proceduri, dincolo de scripte, e vorba de oameni… Trebuie formate şi nişte reflexe. Avem oameni buni la IGSU, câteodată, din păcate, se aşteaptă totdeauna ordine de sus pentru a interveni. Există, probabil, o mai puţin bună coordonare la nivel local şi din cauza asta apar întârzieri în intervenţie. Odată ce dispozitivul este pus în practică, lucrurile merg. Dar ne ia prin surprindere, probabil, şi din cauza asta, a modului un pic prea ierarhic, formal din acest punct de vedere”, a declarat Dacian Cioloş, potrivit news.ro.
El a reamintit că Guvernul a adoptat în luna august o Hotărâre cu proceduri legat de modul în care trebuie intervenit care acum sunt mai clare.
„E clar că dincolo de proceduri trebuie făcute exerciţii pentru a scurta acest proces de intervenţie din momentul apariţiei unei probleme până la intervenţia efectivă a forţelor”, a explicat premierul.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat faptul că autorităţile şi comunităţile nu iau suficiente măsuri de prevenţie în caz de dezastre naturale, cum ar fi inundaţii sau ninsori abundente, comentând că România e ţara „care tot timpul e luată prin surprindere” şi în care nu există proceduri clare de intervenţie.
„Noi suntem ţara care tot timpul este luată prin surprindere. Inundaţiile ne iau prin surprindere. Sigur, nimeni nu poate să prevină ploaia, dar putem să construim un baraj şi putem să decolmatăm albiile. Aproape invariabil prima ninsoare ne ia prin suprindere, cu toate că ştim că, de regulă, vine iarna şi putem să angajăm firme care se ocupă de deszăpezire în timp util, dar n-o facem”, a spus preşedintele, în cadrul dezbaterii „Managementul reducerii riscurilor la dezastre”.
Iohannis spus că este nevoie de proceduri clare de intervenţie, care să fie mai clare şi mai ferme, astfel încât să se poată interveni înainte ca un dezastru să aibă loc.