Aceasta prevedere ar putea fi integrata in noul Cod al patrimoniului, un pachet legislativ care va aduce sanctiuni mai mari, dar si beneficii pentru proprietarii de monumente istorice. Documentul urmeaza sa fie pus in dezbatere publica in luna aprilie si aprobat de Guvern pana la finalul lunii noiembrie, apoi va ajunge in Parlament.
„Legea 422/2001, legea monumentelor istorice, prevede ca „in vederea salvarii monumentelor de la distrugere si degradare poate fi initiata exproprierea pe cauza de utilitate publica”. Au existat initiative in acest sens, insa trebuie sa mentionez ca legislatia in domeniu este incompleta si nu s-a aplicat niciodata aceasta masura pana acum. Stiti ca am numit un grup de lucru care a inceput proiectul unui nou Cod al patrimoniului national; este un proiect complex al Ministerului Culturii, care angajeaza foarte multi specialisti si care isi propune sa raspunda si la acest punct, adica la sanctiunile pe care statul trebuie sa le aplice in cazul in care constata ca proprietarii de monumente istorice nu respecta obligatia de patrimoniu pe care o au„, a declarat ministrul Vlad Alexandrescu.
„Sanctiunile trebuie sa prevada in anumite situatii inclusiv exproprierea, asa cum era in textul mai vechi, dar aceste sanctiuni trebuie delimitate foarte clar. Sigur, si proprietarii de monumente istorice se impart in mai multe categorii. Unii sunt persoane care provin din familiile celor care au cladit acele imobile sau le-au avut in proprietate o lunga perioada, inainte de regimul comunist. Altele sunt persoane/firme care au achizitionat drepturile litigioase si proprietatea a ajuns in mana unor promotori imobiliari. Acolo trebuie discutat altfel fiindca este vorba de alte interese economice„, a mai susţinut ministrul.