Autorităţile întârzie să clarifice controversa privind legalitatea parcării unui autoturism pe trotuar. Potrivit reglementărilor legale, confirmate şi printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei, parcarea pe trotuar este permisă doar în situaţia în care există un marcaj sau panou în acest sens.
În schimb, inclusiv la nivelul poliţiştilor, practica generală este de a parca pe trotuar atât timp cât este lăsat un spaţiu liber de un metru pentru pietoni. „Infrastructura trotuarelor poate suporta tonele acestor maşini? Şi aşa dalele trotuarelor încep să se deplaseze unele faţă de celalalte şi creează dificultăţi de mers pentru pietoni. Poate că domnii poliţişti, având un nou ministru, vor aplica legile care există, dar la care nu se uită nimeni”, a precizat un cititor într-o sesizare trimisă redacţiei.
Acesta a invocat articolul 72 alin. 7 din OUG 195/2002 (Codul Rutier) la care se precizează că este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.
Cu toate că reglementarea din Codul Rutier este cât se poate de clară, în Regulamentul de aplicare a documentului, aprobat în 2006, se arată că „este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor pe trotuar dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin un metru pentru circulaţia pietonilor”.
Într-o analiză recentă pe această temă, site-ul Hotnews.ro a arătat că ilegalitatea parcării unui autoturism pe trotuar, în lipsa unui marcaj, a fost confirmată în 2012 printr-o decizie a Tribunalului Cluj, definitivă şi irevocabilă. „Regula instituită de legiuitor prin acest text legal este aceea că parcarea autovehiculelor pe trotuare este interzisă, excepţia fiind cazul în care administratorul public al drumurilor o permite, prin poziţionarea de indicatoare sau efectuare de marcaje corespunzătoare, caz în care trebuie respectată şi prevederea privind lăţimea trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor. Pe cale de consecinţă, în lipsa unui indicator sau a unui marcaj permisiv, se aplică regula generală de interdicţie de parcare a autovehiculelor pe trotuare”, se arată în decizia instanţei, citată de Hotnews.ro.
Jurnaliştii site-ului de ştiri au încercat timp de aproape şapte luni să clarifice situaţia la Poliţia Rutieră, dar instituţia nu a oferit răspunsuri relevante. În schimb, în primăvara acestui an, poliţiştii au transmis Asociaţiei „Pro Infrastructură” faptul că parcarea este legală atât timp cât este lăsat un spaţiu de un metru pentru pietoni.
Însă răspunsul Poliţiei face referire doar la regulamentul de aplicare a Codului Rutier, nu şi la OUG 195/2002. „Nu are importanţă dacă Regulamentul de aplicare a acestei OUG ar spune, aparent, altceva. Potrivit regulilor de interpretare a legilor, prevederile actului normativ au prioritate în faţa regulamentului de aplicare”, a spus judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii într-o declaraţie acordată Hotnews.ro.