Descoperirea ştiinţifică a anului 2017: Coliziunea dintre două stele neutronice

Prima detectare a coliziunii dintre două stele neutronice, care a provocat o uriaşă explozie ce a călătorit în timp şi spaţiu, este considerată cea mai importantă descoperire ştiinţifică a anului 2017, a anunţat prestigioasa revistă Science.
Alina Costache
22 dec. 2017, 09:12
Descoperirea ştiinţifică a anului 2017: Coliziunea dintre două stele neutronice

Coliziunea dintre cele două stele neutronice – obiecte din Univers formate în urma exploziilor unor supernove – a fost observată pe 17 august şi a confirmat „câteva modele astrofizice cheie, a relevat locul naşterii mai multor elemente importante şi a testat teoria generală a relativităţii aşa cum nu s-a mai întâmplat până atunci”, scriu specialiştii de la revista Science.

Explozia, care a avut loc în urmă cu 130 de milioane de ani, face parte din tipul de evenimente în urma cărora sunt generate cantităţi uriaşe de aur, platină, uraniu şi mercur, spun specialiştii.

Descoperirea a provocat o undă de şoc în lumea ştiinţifică, în octombrie, când a fost anunţată, după ce a fost detectată de senzori de unde gravitaţionale din SUA şi Europa şi de aproximativ 70 de telescoape şi observatoare din lume.

Revista Science face anual o listă a celor mai importante descoperiri ştiinţifice. Anul acesta a mai fost inclusă pe listă descoperirea unei noi specii de urangutan, Pongo tapanuliensis, care numără doar circa 800 de exemplare, ce trăiesc într-o pădure izolată din Indonezia.

O altă descoperire considerată importantă a fost reevaluarea unui craniu descoperit în 1961 într-o peşteră din Maroc. Reanalizarea acestui craniu a stabilit că are o vechime de aproximativ 300.000 de ani, fiind cel mai vechi de homo sapiens cunoscut în prezent. Anterior, cel mai vechi craniu de homo sapiens cunoscut data din urmă cu 200.000 de ani.

O terapie de succes aplicată pe copii suferind de atrofie musculară spinală, cea mai comună cauză genetică de deces în rândul copiilor mici, a fost inclusă şi ea pe lista Science. 11 din cei 12 copii care au participat la studiu au putut, după aplicarea tratamentului genetic intravenos, „să mănânce, să vorbească şi să stea în şezut singuri pentru perioade scurte de timp”, spun specialiştii revistei Science.

Editarea genetică, ce permite eliminarea anumitor maladii, a fost inclusă şi ea pe această listă, alături de aprobarea de către autorităţi a medicamentului pembrolizumab (Keytruda), produs de Merck, care ajută la eliminarea cancerelor pe baza ADN-ului mai degrabă decât a locului din organism în care se dezvoltă.

Revista Science, editată de organizaţia non-profit American Association for the Advancement of Science din Washington, a amintit şi de câteva eşecuri din domeniu, printre care se numără relaţia „profund disfuncţională” dintre comunitatea ştiinţifică şi preşedintele american Donald Trump, care a renunţat, anul acesta, la acordul pentru climat încheiat în 2015 la Paris, a respins multe legi privind protejarea mediului şi a redus bugetele mai multor agenţii de cercetare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Proprietar de locuință 2025. ANAF și Primăria te obligă să dai declarație, plus plata banilor datorați la stat
Playtech.ro
Unde găseşti cea mai ieftină mâncare din Bucureşti? Cu 70 de lei cumperi 6 preparate
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Un val de aer rece ne strică minivacanța de 1 Mai. Prognoza ANM
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Ce scrie pe certificatul de deces al Papei Francisc. Care este cauza oficială a morții
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ziua în care România s-a despărțit de cea mai mare valoare a țării. Rămâne pentru totdeauna în memoria românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Se schimbă regulile de pensionare în România: Ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor
MediaFlux
Papa Francisc și-a făcut testamentul înainte să moară: Mormântul meu să fie în pământ, simplu, fără decorațiuni speciale și cu singura inscripție: Franciscus
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta