La Nădlac II (Arad, pe autostradă) s-a format o coloană de automarfare lungă de aproape zece kilometri, iar timpul de aşteptare anunţat de Poliţia de Frontieră pentru control este de patru ore, în timp ce şoferii se plâng că stau 6 – 8 ore.
La Borş (Bihor), se aşteaptă 250 de minute pentru control, iar la Vărşand (Arad), unde de regulă se stă zece minute, se aşteaptă mai mult de o oră.
În toate aceste puncte, autorităţile lucrează la capacitatea maximă a infrastructurii, respectiv cinci artere de ieşire pentru camioane la Nădlac II, trei la Borş şi trei la Vărşand. În cazul Nădlac II, unde capacitatea este de patru artere pe ieşire, s-a suplimentat cu una dintre benzile de intrare.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Mihaela Leş, a declarat pentru News.ro că sunt două cauze pentru coloanele de automarfare formate.
„Primul motiv este acela că Poliţia de Frontieră Ungară face controale amănunţite în cazul mijloacelor de transport marfă, astfel că au crescut timpii de aşteptare la control. A doua cauză este traficul crescut din această perioadă. Doar la Nădlac II, în ultimele 24 de ore au fost verificate peste 1300 de camioane. Probabil, transportatorii şi-au programat cursele ţinând cont de restricţiile ce vor fi aplicate timp de 24 de ore în Ungaria”, a declarat sursa citată.
Poliţia de Frontieră Arad a anunţat, luni, că în perioada 14 – 15 martie camioanele cu o capacitate de peste 7,5 tone nu pot trecere frontiera în Ungaria.
Restricţia va fi impusă de miercuri, ora 23,00, până joi, ora 23,00 (ora României).
„Măsura este luată de autorităţile ungare ca urmare a faptului că data de 15 martie este declarată zi de sărbătoare naţională, nelucrătoare (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – n.r.). Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat traficul de călători şi autoturisme se desfăşoară în condiţii normale”, anunţau autorităţile.
Aglomeraţie la frontieră a fost şi săptămâna trecută, când la Nădlac II se formase o coloană de camioane de peste 15 kilometri, iar în toate vămile mari se aştepta câteva ore pentru control, deşi se lucra la capacitate maximă. Poliţia de Frontieră arăta, într-un comunicat de presă, că infrastructura de la graniţă nu a fost modernizată de peste 20 de ani, în condiţiile în care traficul rutier a crescut cu 300 la sută.