Lazăr Comănescu a precizat că nu vorbește în calitate de ministru de Externe, ci „ca persoană care pretinde că a urmărit și mai înțelege câte ceva din procesul european”.
„Una dintre cauzele, după părerea mea, ale acestui deficit de leadership derivă din hiperelectoralizarea politicilor, nu numai la nivel european, ci și național. Dacă totul se privește prin ciclul electoral, obiectivele pe termen lung sunt mai greu de fixat și de implementat„, a spus Lazăr Comănescu, potrivit Agerpres.
El a vorbit despre nevoia de dezvoltare a infrastructurii, arătând că aceasta poate deveni o temă prioritară a președinției române a Consiliului UE.
„În perspectiva viitorului, într-adevăr România pe plan intern are un interes deosebit și poate să transforme asta și într-o temă, eventual pentru perioada președinției românești a Consiliului Uniunii Europene: infrastructura. Nu este normal ca în țara asta, la 26 de ani după ’89, la 10 ani aproape după aderarea la Uniunea Europeană să nu avem o autostradă care să traverseze Carpații. E o chestiune de securitate națională, până la urmă. Dezvoltarea infrastructurii poate să devină o temă (…) în partea de centru și est a UE, pe care România să și-o fixeze ca temă prioritară în perioada președinției sale și să o pregătească pentru că (…) nu trebuie să venim cu nu știu câte teme, pentru că avem acest obicei„, a arătat Lazăr Comănescu.
Pe de altă parte, el le-a transmis că fac „o greșeală” celor care mai au rezerve legate de faptul că România este în Uniunea Europeană și care ar fi preferat ca țara să se îndrepte „în alte părți”.
„Cred că există resurse să putem să stabilim mai bine și mai pragmatic obiective atunci când ne propunem să beneficiem din plin de calitatea de membru al UE. (…) Noi tot vorbim că putem să devenim o țară pe măsura faptului că suntem a șaptea demografic din UE. (…) Să nu devenim într-un fel ostaticii unor abordări strict cantitative. Să ajungem la un nivel de dezvoltare pe orizontală, așa cum ne dorim și probabil că atunci va fi mai puțin relevant că suntem a șaptea sau a nu știu câta suntem„, a spus șeful diplomației române.
Comănescu a vorbit și despre modul în care sunt utilizate fondurile europene, apreciind că atunci când se pune problema faptului că banii puteau fi mai bine folosiți, trebuie discutat mai mult „din perspectiva identificării responsabilităților”.
„Încercăm o mai bună gestionare a întregului mecanism al afacerilor europene, dar acest lucru e valabil și la alte instituții. Eu întreb, de exemplu, dacă n-ar fi mai eficient ca la nivelul Parlamentului României să avem o singură comisie pentru afaceri europene, și nu două. (…) În felul acesta se poate asigura o mai bună corelare a obiectivelor și o mai bună proporționare a resurselor și eforturilor„, a opinat Lazăr Comănescu.