CES întoarce la Executiv câteva ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Orban: „Noi avizăm proiecte, nu acte juridice adoptate deja”

Consiliul Economic și Social (CES) a avut pe ordinea de zi de marți cinci acte normative adoptate marțea trecută, de Guvernul Orban. Problema ar fi fost că actele normative au fost deja adoptate de Guvern, deci nu mai sunt proiecte, și faptul că din informațiile primite ar lipsi avizele interministeriale. Poate că au fost emise acele avize, dar CES nu a primit informații în acest sens. Chiar dacă ar fi fost trimise proiectele în mod normal, ca termen, fără acele avize ale ministerelor nu ar fi putut să le discute, explică hotnews.ro.

RomaniaTV.net
11 feb. 2020, 14:13
CES întoarce la Executiv câteva ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Orban: „Noi avizăm proiecte, nu acte juridice adoptate deja”

Iată ce spune Dumitru Coarnă, membru CES și președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

„Observ că avem pe ordinea de zi mai multe puncte care reprezintă acte juridice adoptate de către Guvernul României în ședința din 4.02.2020. Acest lucru, în opinia mea, încalcă Legea 248/2013, modificată prin OUG 30/2016, care stipulează foarte clar. E vorba de atribuțiile Consiliului Economic și Social. Articolul 5 ne spune că CES exercită următoarele atribuții: avizează proiecte de acte normative. Noi suntem puși în fața faptului împlinit să emitem avize pe niște acte normative adoptate. Eu cred că sunt încălcate principiile constituționale”, a spus Coarnă, citat de hotnews.ro. Coarnă a mai spus că sunt puși în fața faptului împlinit.

„Au adoptat niște ordonanțe de urgență în ședința de Guvern din 4 februarie și acum ne trimit nouă să îndeplinească o procedură. Ei aveau obligația legală, în termenul prevăzut de lege, să ne înainteze proiectul de act juridic, nu să ne înainteze un act juridic adoptat”, a mai arătat membrul CES.

De altfel, declarații asemănătoare au avut mulți membri CES, atât din partea sindicatelor, cât și a patronatelor: CES avizează proiecte, nu acte normative adoptate, altfel ar încălca legea. Cei care reprezintă societatea civilă nu s-au remarcat în cadrul ședinței.

Mai mult decât atât, a fost invocat și faptul că nu a fost respectată Legea dialogului social.

„Nu este respectată nici Legea dialogului social între patronate, sindicate și respectivele ministere. E o problemă de fond”, a explicat Iacob Baciu, președintele de ședință.

De asemenea, la mai toate proiectele, atât la cele cinci, cât și altele, s-a constatat că lipsesc avize interministeriale. Dacă ar exista, acestea nu au fost transmise CES.

La un moment dat, în timpul ședinței CES, a fost publicată, în Monitorul Oficial, o Ordonanță pe care o aveau pe ordinea de zi. Este vorba de Ordonanța privind ajutoarele de stat pentru Tarom și Complexul Energetic Oltenia. În cazul acesteia, trebuie precizat că Guvernul a trimis-o la CES marțea trecută, dar la ora 21:15, în condițiile în care ședința CES a avut loc la ora 13:00.

Toate proiectele, atât cele adoptate săptămâna trecută de Guvern, cât și altele au fost transmise înapoi la Guvern. În legătură cu primele, actele au fost deja adoptate, iar la celelalte lipseau avizele unor ministere. De multe ori s-a spus că ar fi dat aviz favorabil, fiind proiecte bune, dar procedural ar încălca legea.

Citeşte şi: Ludovic Orban, declaraţii de ultimă oră despre pensii şi alocaţii. Veşti proaste pentru milioane de români