Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice are o nouă componenţă şi un nou regulament de organizare şi funcţionare

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat printr-un ordin componența noului Consiliu Național al Cercetării Științifice, respectiv regulamentul de organizare și funcționare al acestui organism consultativ al Ministerului Educației.
Iulian Tudor
25 nov. 2016, 18:24
Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice are o nouă componenţă şi un nou regulament de organizare şi funcţionare

Consiliul Național al Cercetării Științifice este format din 21 membri, inclusiv președintele și cei doi vicepreședinți ai acestuia, numiți prin ordin al ministrului Educației pentru un mandat de patru ani, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educaţiei.

Președinte al CNCS este Alexandru Babeș de la Universitatea din București iar vicepreședinți — Mirela Voiculescu de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Cristian Litan de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Membrii CNCS au fost desemnați în urma unui proces transparent demarat în luna septembrie, pe criterii de prestigiu profesional și moral. Aria de selecție a fost formată din cadre didactice universitare și cercetătorii cu performanțe științifice cu relevanță internațională, având cel puțin titlul de conferențiar sau de cercetător științific II ori titluri echivalente obținute în străinătate, sau îndeplinind cerințele, condițiile și criteriile pentru obținerea acestor titluri”, se arată în documentul Ministerului.

Misiunea CNCS este de a sprijini Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Cercetare științifică și Inovare (ANCSI) în procesele de coordonare, finanțare, monitorizare și evaluare a activităților de cercetare științifică din România, în conformitate cu Strategia Națională de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (SNCDI 2014-2020).

CNCS stabilește standardele, criteriile și indicatorii de calitate pentru cercetarea științifică, aprobate prin ordin al ministrului Educației, auditează periodic, la solicitarea MENCS, sau din proprie inițiativă, cercetarea științifică universitară ori din unitățile de cercetare-dezvoltare, prezintă anual MENCS un raport privind starea cercetării științifice în învățământul superior și performanțele universităților și contribuie la evaluarea calității cercetării studiilor universitare de doctorat, în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale.

„Bugetul CNCS este gestionat prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și se constituie pe bază contractuală între MENCS și UEFISCDI sau din alte surse legal constituite gestionate de UEFISCDI, conform legii. Pentru activitatea desfășurată, membrii CNCS și ai organelor de lucru ale acestuia sunt remunerați, în afara activității de bază, în condiții stabilite prin ordin al ministrului Educației, conform legii, în limita sumelor alocate cu această destinație pentru bugetul CNCS. Pentru participarea la ședințe sau reuniuni de lucru, membrilor CNCS și organelor de lucru ale acestuia le sunt decontate cheltuielile de transport și cazare, în condițiile legii”, precizează MENCS.

Ministrul Educației, președintele ANCSI ori un reprezentant al acestora pot participa, de drept, la ședințele CNCS, în calitate de observatori.

De asemenea, CNCS poate invita în cadrul ședințelor proprii persoane externe consiliului, în calitate de observatori sau de consultanți.

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Andreea Bălan este în doliu! Ce pierdere grea a suferit artista
Fanatik.ro
Planta care poate să îți otrăvească pisica sau câinele. Reprezintă un pericol pentru animalele de companie, iar multe persoane o au în casă
Capital.ro
Românii primesc dublu banii înapoi. Intră direct pe card. Măsura se aplică până la 15 ianuarie
Playtech.ro
Vârsta maximă până la care poți lua un credit. Regulile impuse de bănci
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Cum să slăbești pentru totdeauna fără diete complicate. Descoperă soluția revoluționară dezvăluită de un expert Oxford
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Buletinele cu cip, anunț oficial. Românii care vor intra în posesia lor în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Sfârșit tragic pentru un celebru model! A MURIT la doar 37 de ani, după ce a căzut în gol de la balcon 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de locuințe, taxați în plus de la 1 aprilie. Se plătește cu 750 lei mai mult pe lună
StirileBZI
Un nou ajutor de până la 1.000 lei pentru pensionari în 2025. Care sunt condițiile pentru a primi
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
VIDEO Ultimele imagini cu copilul de 4 ani ucis de câini pe câmp. Yanis a plecat cu trotineta din fața casei
substantial.ro
Mark Rutte avertizează că pacea în Ucraina nu va dura dacă acordul este favorabil Rusiei și aliaților săi
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE! Se decide CREȘTEREA pensiilor în 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre