UPDATE: Paznicul de la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti, care a înregistrat un cadru didactic în timp ce povestea că uneori copiii cu dizabilităţi de la unitatea de învăţământ sunt agresaţi, a fost audiat de poliţişti.Poliţiştii de la Secţia 26 de din Capitală au deschis, vineri, un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, ca urmare a sesizării făcute de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Primul martor chemat a fost paznicul şcolii care a decis să facă dezvăluiri despre comportamentul cadrelor didactice care interacţionează cu minorii cu dizabilităţi care învaţă la Şcoala Specială Gimnazială nr. 4. ONG-ul a sesizat poliţia şi în legătură cu ameninţări aduse paznicului, acesta fiind audiat şi în legătură cu acest aspect. În paralel, se desfăşoară o anchetă a Avocatului Poporului şi a Inspectoratului Şcolar.
O asociatie care lupta pentru drepturile copiilor cu dizabilităţi a sesizat institutiile statului, inclusiv Parchetul după ce au intrat în posesia unor imagini halucinante. Într-o înregistrare, unul dintre profesori marturiseste ca fara corectie, copiii din Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti, pe care ii numeste animale, i s-ar urca in cap.
„Trebuie să-i pedepsesc într-un fel, să ştie de frică. Doamna Guzu bate la ei ca la fasole. Toţi bătem la ei. Toţi! Toate clasele, de sus până jos, nu există clasă să nu… Dar nu trebuie să-i înjuri, dar poţi să-i cafteşti”, povesteşte profesorul, potrivit stirileprotv.ro.
Hohotele de ras de la sfarsitul inregistrarii fac si mai ingrozitoare marturia unuia dintre profesorii Scolii Speciale din Sectorul 4 al Capitalei care se descrie ca fiind un om bun, pentru ca el nu „bate ca la fasole” copiii, cum ar face alti colegi. Fara sa stie ca este filmat, omul continua destainurile.
„Eu nu ma bag peste clasa lu’ ala, nu ii dau corectie. Nu ma duc sa il bat. Cu ai mei fac circ, dar cu usile inchise. Fiecare profesor face circ cu ei. Stii cum sunt astia? Ca animalele… te las cu 10 in clasa, fa tu ordine in ei!”, continuă profesorul.
„Animalele” de care vorbeste sunt elevii cu diferite grade de handicap. Cel care a filmat totul, la randul lui angajat al unitatii de invatamant, spune ca a fost singura metoda pentru a demonstra ce se intampla sub ochii lui. Pentru ca altfel, doar printr-o declaratie, autoritatile l-ar fi ignorat.
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a sesizat Parchetul de pe langă Judecătoria Sectorului 4, Avocatul Poprului şi Autoritatea Nationala Pentru Protectia Drepturilor Copilului cu privire la abuzurile şi relele tratamente aplicate copiilor cu dizabilităţi din Şcoala Specială Gimnazială nr. 4 din Bucureşti.
„Copiii cu dizabilităţi din Şcoala Specială Gimnazialănr. 4 sunt bătuţi cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legaţi cu funia şi transportaţi către diferite zone ale unităţii de învăţământ, sunt agresaţi fizic, psihic şi emoţional permanent. Conform probelor video şi a declaraţiilor personalului şcolii, copiii sunt daţi cu capul de pereţi, trântiţi pe jos, traşi de păr, lăsaţi nesupravegheaţi la ore, ţinuţi dezbrăcaţi în şcoală, totul desfăşurându-se „în spatele uşilor închise”, aşa cum declară unul dintre profesorii şcolii în cauză”, transmite ONG-ul.
Voluntarii au atasat si alte doua fotografii. Una in care apare mana lovita a unui copil si o alta unde cei mici sunt legati cu o sfoara pe care o tine o ingrijitoare.
Un profesor care preda la scoala speciala spune ca poza in care cei mici sunt legati nu arata o masura umilitoare, ci o tehnica de invatare. „Este ca sa spun asa un sistem didactic. Deci folosim rareori, cand sunt copii la inceput sa invete sa mearga doi cate doi. Ei nu sunt legati, ci se prind de aici cu manutele”, a declarat Lumanare Mihaela, profesor de terapii special.
Direcţia de Asistenţă Socială Sector 4 şi Inspectoratul Şcolar au fost sesizate în legătură cu aceste aspecte de doi angajaţi ai şcolii, care au copiii cu dizabilităţi. Ca urmare a sesizărilor, cei doi angajaţi ar fi fost sancţionaţi.
„Părinţii copiilor cu dizabilităţi înscrişi în şcoală nu au acces la informaţii, copiii sunt incapabili să comunice tratamentele inumane la care sunt expuşi, iar cei care au luat la cunoştiunţă de anumite fapte sunt intimidaţi şi timoraţi de conducerea şcolii, îngroziţi fiind de lipsa unei alternative şi de faptul că nu vor mai avea unde să-şi ducă copiii la şcoală, în timp ce ei merg la serviciu”, informează CEDCD.