Copiii salvaţi din peşteră îşi povestesc aventura. Sunt încă traumatizaţi, iar drumul spre normalitate va fi lung şi dificil

Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal care au fost salvaţi într-un mod aproape miraculos dintr-o peşteră inundată din nordul Thailandei vor trebui să treacă peste această traumă, însă drumul lor spre normalitate va fi lung şi dificil.
Iulian Tudor
11 iul. 2018, 11:40
Copiii salvaţi din peşteră îşi povestesc aventura. Sunt încă traumatizaţi, iar drumul spre normalitate va fi lung şi dificil

Copiii au fost separaţi de familiile lor timp de două săptămâni, privaţi de lumină şi hrană, iar timp de nouă zile nu au ştiut dacă vor fi găsiţi vreodată. Mediul în care au rezistat atât de mult timp era la rândul lui generator de angoase: o apă tulbure, care i-a urmărit în tuneluri şi care înconjura micul promontoriu pe care s-au refugiat, unde au fost descoperiţi aproape miraculos de doi scafandri britanici.

Pentru moment, autorităţile thailandeze afirmă că tinerii „au cu toţii o sănătate mintală bună”, protejaţi de „coconul” reprezentat de spitalul în care au fost internaţi şi în care vor rămâne cel puţin o săptămână.

Coşmaruri, claustrofobie, tristeţe, atacuri de panică

După o experienţă traumatizantă de această amploare, experţii afirmă că în lunile care vor urma astfel de simptome vor fi cât se poate de obişnuite. „După o astfel de încercare, să te afli în circumstanţe similare, să fii în întuneric, într-o cameră cu uşa închisă, să fii nevoit să faci un test la tomograf sau chiar să înoţi, poate să retrezească trauma”, afirmă Jennifer Wild de la Centrul de cercetări asupra anxietăţii şi traumelor din Oxford, vorbind pentru Science Media Centre despre drama trăită de aceşti copii.

„Dacă după o lună unii dintre ei vor rămâne încă în stare de şoc, ei vor fi trebui să fie atent monitorizaţi din punct de vedere medical”, a declarat Yongyud Wongpriromsarn, expert în sănătate mintală din cadrul Ministerului Sănătăţii din Thailanda. Într-adevăr, dincolo de pragul de o lună, în timpul căreia oamenii sunt bântuiţi de experienţa negativă prin care au trecut, apare riscul de stres posttraumantic.

„Dacă vor putea să considere acea încercare drept o aventură ieşită din comun şi să nu se gândească la felurile în care ar fi putut să îşi piardă viaţa, atunci vor putea mai degrabă să îşi revină foarte bine din punct de vedere emoţional”, a explicat Jennifer Wild.

„Este important ca băieţii să se concentreze mai degrabă pe faptul că au reuşit să iasă la suprafaţă decât pe lucrurile care ar fi putut să li se întâmple”, a adăugat aceeaşi specialistă.

Citeşte şi Salvare SPECTACULOASĂ: Cei patru adolescenţi şi antrenorul lor de fotbal au fost evacuaţi din grota thailandeză UPDATE

Încurajaţi de antrenor

Prezenţa alături de copii a tânărului antrenor de 25 de ani, care a petrecut mai multe sejururi în mănăstiri budiste, a reprezentat un factor liniştitor, au subliniat autorităţile locale. „Erau cu toţii împreună, ca o echipă, se ajutau între ei. Antrenorul lor a gestionat foarte bine situaţia”, a declarat miercuri Thongchai Lertwilairatanapong, expert în cadrul Ministerului Sănătăţii din Thailanda, într-o conferinţă de presă organizată la spitalul din Chiang Rai, unde au fost internaţi cei 13 tineri.

Ei trebuie să rămână în spital timp de o săptămână, mai întâi în carantină, fără să poată fi îmbrăţişaţi de părinţii lor timp de câteva zile. Într-o primă etapă, părinţii pot să îi vadă şi să le vorbească printr-un geam.

La şcoala din Mae Sai, unde învăţă majoritatea copiilor salvaţi din peşteră, colegii aşteaptă cu nerăbdare revenirea lor. „Să îi ajuţi pe cei din cadrul grupului, să te gândeşti la viitorul lor, să revii la şcoală şi în comunitate sunt progrese fundamentale”, afirmă Boonruang Triruangworawat, directorul departamentului de sănătate mintală din cadrul Ministerului Sănătăţii thailandez. Potrivit părerii sale, copiii vor beneficia de o monitorizare psihologică timp de mai multe luni.

Presa trebuie să se ţină departe de ei

Echipajele de salvare au criticat folosirea dronelor de anumite companii mass-media locale în timpul operaţiunii, întrucât unele dintre drone au stânjenit circulaţia elicopterelor care îi evacuau pe copiii scoşi din peşteră. Experţii avertizează şi în privinţa riscului generat de expunerea mediatică, recomandând copiilor să evite orice şedinţă foto şi orice interviu, deoarece trebuie să fie protejaţi de mass-media.

„Copiii nu ar trebui să dea interviuri sau să fie solicitaţi pentru fotografii pentru o anumită perioadă”, a recomandat Andrea Danese, psihiatru şi cercetător specializat în ştiinţa stresului la King’s College of London, citat de Science Media Centre.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia importă aeronave din străinătate, încălcând sancțiunile internaționale
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)