„Este un moment greu pentru Uniunea Europeană, la fel cum sunt convinsă că este un moment dificil și pentru o mare parte dintre cetățenii Marii Britanii. Comisia Europeană a luat notă cu regret de rezultatul referendumului, însă, evident, respectăm și acceptăm această alegere. În fața acestei provocări majore, rămânem solidari și uniți în jurul acestui proiect, cel mai important proiect politic din istoria Europei. Cu siguranță, Uniunea celor 27 de state va continua!”, și-a exprimat convingerea Corința Crețu.
„Salut inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis, de a avea o întâlnire comună cu premierul și cu toți liderii partidelor politice, cu atât mai mult cu cât împreună este necesar să ia cele mai bune decizii pentru ca românii din Marea Britanie să aibă cât mai puțin de suferit de pe urma rezultatului referendumului din 23 iunie”, scrie comisarul european în comunicatul postat pe pagina sa de internet.
În opinia sa, guvernul Marii Britanii trebuie să formalizeze rezultatul referendumului în perioada următoare, fiindcă orice întârziere va prelungi incertitudinea „și nu ne dorim acest lucru pentru cetățenii Europei”.
„Există reguli clare pentru derularea acestui proces care va dura 2 ani: va trebui să fie lansate procedurile prevăzute în articolul 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În cazul în care nu se ajunge la niciun acord privind ieșirea Marii Britanii din comunitatea europeană în termen de 2 ani de la activarea articolului 50, aceasta părăsește UE fără niciun nou acord în derulare”, indică ea, adăugând că, pe durata acestor negocieri, Comisia Europeană va juca rolul prevăzut în tratat, iar pașii următori vor stabiliți în cadrul reuniunii de luni, 27 iunie, a Colegiului Comisarilor.
„Regret demisia colegului meu, Jonathan Hill, comisar european pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital din partea Marii Britanii. Acesta rămâne în funcție până în data de 15 iulie, după care portofoliul său va fi preluat, în conformitate cu regulamentele de funcționare ale CE, de către vicepreședintele Valdis Dombrovskis”, a mai precizat Corina Crețu.
Potrivit acesteia, este extrem de important ca interesele tuturor cetățenilor de altă naționalitate care trăiesc și lucrează în Marea Britanie să fie protejate. „Iar aici mă refer, bineînțeles, și la cetățenii români. Rolul guvernelor naționale va fi crucial, acestea urmând să negocieze soarta cetățenilor lor atât în discuțiile bilaterale cu Marea Britanie, cât și în cadrul Consiliului European.
„Rezultatul referendumului din 23 iunie din Marea Britanie pune UE în fata unei situații fără precedent, dar sunt convinsă că vom fi mai puternici după ce, împreună, vom reuși să găsim cele mai bune soluții pentru a depăși această nouă provocare”, a reiterat Corina Crețu, adăugând că „aceasta înseamnă în primul rând să înțelegem de ce s-a ajuns aici și să identificăm apoi cele mai bune modalități de a îmbunătăți proiectul european, pentru a-l aduce mai aproape de nevoile, dar și de înțelegerea cetățenilor noștri”.
Crețu a subliniat că trebuie să se vadă ce se poate face mai bine atât la nivelul leadership-ului european, cât și al celui național, al fiecărui stat membru, pentru a fi mai aproape de cetățeni și a veni în întâmpinarea nevoilor lor.
„Vocea oamenilor trebuie ascultată chiar dacă nu ne place întotdeauna ceea ce au de spus. Cred sincer că numai cu o astfel de abordare onestă putem să ne asigurăm că viziunea noastră, a politicienilor europeni sau naționali, este în acord cu nevoile reale și cu doleanțele națiunilor noastre”, a spus ea.
„Am mare încredere în continuare în proiectul Uniunii Europene și știu sigur că, în timpul mandatulului președintelui Juncker, vom face tot ceea ce este în puterea noastră nu numai pentru a depăsi această nouă provocare, dar mai ales pentru a consolida Uniunea Europeană. (…) Uniunea celor 27 de state membre va merge mai departe! Avem un trecut comun și tot împreună vom continua să răspundem provocărilor viitoare pentru a genera prosperitate și a asigura un mediu stabil și de securitate pentru cetățenii noștri”, a concluzionat comisarul european.