Corina Crețu a mai vizitat, vineri, Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, a cărui dezvoltare a fost susținută prin fondurile europene din precedentul ciclul bugetar. Prin investițiile din fonduri europene, au fost îmbunătăți serviciile de diagnosticare.
Comisarul european a susținut că institutul este ”singurul din regiunea Nord-Est care oferă servicii medicale complexe în domeniu. Aproximativ 30.000 de pacienti beneficiază anual de tratament specializat aici. Mă bucură să văd direct rezultatele concrete ale investițiilor pentru modernizarea infrastructurii de sănătate, susținute prin fonduri europene! Proiectul centrului „E-CORD” a avut o finanțare europeană de circa 800.000 de euro inclusă în perioada de programare 2007-2013”.
În plus, în cadrul unei conferinţe de presă cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, Corina Creţu a mai adăugat că investițiile UE au „impact pozitiv direct asupra calității vieții cetățenilor europeni și ajută la modernizarea sectorului de sănătate”. Sănătatea publică și sectorul asistenței medicale se numără printre cele mai mari provocări pentru România și reprezintă una dintre prioritățile pentru investițiile UE din prezent și pentru viitor.
În cadrul discuției a fost atins și subiectul Spitatului Regional din Iaşi. Discuțiile s-au concentrat asupra modului în care decurg pregătirile pentru construcția unității spitalicești și alegerea cât mai rapidă a unei locații finale, un obiectiv strategic finanțat prin fonduri europene.
Corina Crețu s-a mai întâlnit cu ocazia vizitei la Iași cu primarul Mihai Chirică și președintele Consiliului Județean Marcel Popa, dar și cu aleşii locali din Botoșani, Suceava, Piatra Neamț, Vaslui și Bacău, pentru a discuta despre accelerarea ritmului de dezvoltare pentru regiunea de Nord-Est.
A fost reluată ideea că este necesară o atenție sporită pentru procesul de absorbție a fondurilor europene și s-a subliniat căiniţiativa-pilot „regiuni mai puţin dezvoltate” va continua, comisarul adăugând că există „posibilitatea, pentru prima dată în UE, să direcționăm banii europeni pentru a fi gestionați în mod direct de către orașele care fac proiecte de calitate.”
“Comisia Europeană lucrează împreună cu autoritățile centrale și locale astfel încât decalajul de dezvoltare din regiunea Moldovei să fie depășit, iar cetățenii din zonă să se bucure de toate standardele europene de viață!”, a mai afirmat Corina Crețu cu ocazia vizitei la Iași.